Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

Локални парламент усвојио је Oдлуку о кредитном задужењу у износу од 7.000.000 КМ за финансирање капиталних улагања. Ова средства намијењена су за изградњу зграде за Градску управу, куповину пословног простора за Центар за социјални рад, набавку, изградњу и монтажу јавне расвјете и видео надзора у граду, изградњу водовода Локањ–Пилица фаза 1 и канализације у Брањеву, уградњу пречистача на канализациони систем у Табанцима и за путну инфраструктуру мјесних заједница.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић истакао је да ниво задужености дозвољава да Градска управа уђе у нови кредитни аранжман, као и досадашња пракса враћања кредитних ануитета показала да је Град Зворник финансијски стабилан и да су сва средства за која је до сада задуживан трошена транспарентно и на реализацију неопходних инфраструктурних пројеката.

 „Ни један озбиљан пројекат и у пословном свијету и кад је ријеч о јавним улагањима данас не можете направити без озбиљног кредитног задужења. Битно је да се новац потроши транспарентно и да тим парама градимо оно што нам треба. Постоји праг задужености којем ми још нисмо пришли ни близу и зато сматрам да ово кредитно задужење неће педстављати никакав проблем за нормално функционисање градског буџета. Можда ће неко питати да ли је сада вријеме да се кредитно задужујемо за градњу зграде Градске управе, али овај објекат је у таквом стању да ћемо без озбиљног улагања у њену санацију врло брзо доћи у фазу да је неупотребљива. Из тог разлога наши инжињери су израчунали да је значајно јефтиније направити нов објекат, а преостали дио зграде који се налази под заштитом санираћемо по фазама у наредних неколико година.“

 На сједници је усвојена и Информација о стању зворничког спорта у 2020. години на подручју града.

Градоначелник је оцијенио да постоје проблеми у функционисању спортских клубова, као и да су сви, практично, везани за градски буџет, односно за неког или неколико ентузијаста из одређене спортске дисциплине који улажу дио себе, свог слободног времена, па и својих средстава у функционисање истих.

„Ми сваке године подижемо ниво финансијске дисциплине и одговорности спортских клубова према градском буџету. Од ове буџетске године једна комисија из нашег Одјељења за финансије обићи ће и прегледати документацију о пословању неких клубова. Мора се уводити ред, морамо рад са дјецом уозбиљити, а нарочито у смислу да са најмлађима могу радити само они који су стручни и имају адекватну лиценцу.“  

Градоначелник је саопштио и да ће он и Клуб одборника СНСД-а покренути иницијативу да се недељом ограничи радно вријеме у трговинским објектима.

„Сви волимо недељом да одемо у веће, породично снабдијевање, али мало ко размишља о људима који у то вријеме раде у трговини. И они имају своју дјецу,  своје породице и требало би да припреме недељни ручак,  да се породично окупе. Из тог разлога обавили смо консултације са власницима неких трговина и наставићемо са тим. Жеља нам је да се до потпуног укидања рада недељом у овој фази рад ограничи бар до 12:00 или 14:00 часова како би запослени у трговинама могли себи да приуште неки предах и да се припреме за следећу радну недељу.“

Одборници су усвојили и Извјештај о стању у пољопривреди на подручју града Зворника у 2020. години.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Дарко Стефановић рекао је да је прошла година била једна од најбољих од кад се прати стање у зворничкој пољопривреди. „Имали смо око 15 посто више одобрених захтјева за подстицаје, средства су била на нивоу око 400.000 КМ што никада до сада није био случај. Поред тога подијелили смо 250 сјеменских пакета вриједности 50.000 КМ, уложили смо око 45.000 КМ у сарадњи са „Ворлд вижном“ у додјелу 33 пластеника. Финансирали смо, као и ранијих година, рад 10 противградних станица са износом од 30.000 КМ, тако да су то до сада највећа средства која је Градска управа издвојила за пољопривреду. Прошле године смо по први пут уврстили и подстицаје за соју, повећали смо неке износе подстицаја као нпр. за језграсто воће и повратна информација је да је већ дошло до повећања засада ораха и љешника, такође, повећан је и број кошница. И оно што је битно је да је и година била родна, приноси кукуруза и пшенице су били значајно изнад нивоа претходих година тако да можемо бити задовољни и ми и пољопривредни произвођачи – рекао је Стефановић који је најавио да ће овој години по први пут Град финансирати подизање засада винове лозе.

У Одлуци о измјенама и допунама Одлуке о комуналним таксама извршено је усклађивање са Законом о измјенама и допунама Закона о комуналним таксама. Ова одлука је усвојена, као и Одлука о утврђивању накнаде за уређење градског грађевинског земљишта за 2021. годину. У образложењу је наведено да је на иницијативу Привредног савјета Града Зворника, а у циљу стварања предуслова за добро пословно окружење, односно стимулисање инвеститора да се опредјељују за изградњу производних објеката, овом одлуком још више умањења накнада за уређење градског грађевинског земљишта. За производне објекте од 200-500 квадрата  умањење је са 20 посто повећано на 30 посто, за производне објекте површине од 500-1000 квадрата са 30 на 50 посто. Уведена је и категорија за објекте преко 1.000 квадрата за коју је усвојен попуст од 70 посто обрачунате накнаде за уређење градског грађевинског земљишта.

У усвојеној Информацији о стању криминалитета, јавног реда и мира и безбједности саобраћаја на подручју града Зворник у прошлој години стање безбједности је оцијењено као задовољавајуће јер нису евидентирана кривична дјела која би изазвала узнемиреност грађана, а такође јавни ред и мир није нарушаван у већем обиму.

Одлуком о измјени Одлуке о оснивању организационе јединице Дјечији вртић „Наша радост“ регулисан је правни статус нове организационе јединице која се налази у издвојеном дијелу новог објекта ове предшколске установе. Измјеном је додат назив „Наша радост-2“.

На дневном реду нашла се и Одлука о оснивању Професионалне ватрогасно-спасилачке јединице Зворник ради усклађивања са Законом о заштити од пожара.

Одборници су усвојили одлуке о измјени одлука о предаји на управљање православног гробља у Челопеку Црквеној општини Челопек и о формирању Првостепене стручне комисије о процјени потреба и усмјеравању дјеце и омладине са сметњама у развоју, као и одлуке о утврђивању листе стручњака за именовање конкурсних комисија за попуну упражњених радних мјеста у Градској управи и о уступању земљишта на кориштење ФК „Дрина“. На сједници је прихваћен и Извјештај о раду Комисије за повратак, развој и интеграцију за 2020. годину, те донесене одлукe: о усвајању Плана утрошка средстава од концесионих накнада за 2021. годину и о коришћењу намјенских средстава посебних намјена од водних накнада у 2021. години, као и План о коришћењу намјенских средстава остварених по основу накнаде за експлоатацију шума за 2021. годину

Одборници су прихватили и Акциони план мјера за отклањање пропуста и неправилности утврђених по извјештају о проведеној финансијској ревизији града Зворника за период од 1. јануар-31. децембар 2019. године.

Предсједник Скупштине града Зворника Менсур Селимовић одбацио је тврдње одборника Уједињене Српске да је новинарима данас било ускраћено право да прате сједницу.

„Те тврдње нису тачне, новинари су све вријеме били присутни у скупштинској сали и пратили рад сједнице од почетка до краја, док су сниматељи на почетку сједнице снимили кадрове.“

Он је на почетку данашње сједнице саопштио и да је, с циљем што транспарентијег рада и информисања јавности о раду Скупштине града, а уз поштовање законске регулативе, започета активности на уређењу ове области у Скупштини града Зворника.

„Између осталог, овим путем желимо уредити процедуру регистрације представника средстава јавног информисања, уласка и изласка из скупштинске сале, присуство сједницама  представника средстава јавног информисања, обезбјеђивање адекватног простора за праћење сједница, достављање материјала, рад новинара, сниматеља, фоторепортера и пратећих техничких лица, начин издавања службених саопштења, организовања конференција за медије, садржај и функционисање интернет презентације Града Зворника, као и улога и активности протокола Скупштине. Уједно, имајући у виду тренутно стање пандемије вируса корона и важеће превентивне мјере морамо организовати наш рад тако да не угрожавамо једни друге и да спријечимо ширење вируса.“

Pin It on Pinterest

Share This