Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Одржана 15. сједница Скупштине града Зворника

Одржана 15. сједница Скупштине града Зворника

23.11.2022.

Данас је одржана 15. редовна сједница Скупштине града на којој је саопштено да су један одборник из СНСД-а и један из ДЕМОС-а, који је био и потпредсједник градске Скупштине, прихватили посланичке мандате у Народној скупштини. За новог потпредсједника изабран је Драгослав Милановић, а у току је и додјела замјенских мандата одборницима који су следећи на листама ове двије партије.

Досадашњи градоначелник Зоран Стевановић 15. новембра прихватио је посланички мандат што значи да ће у наредних 30 дана ЦИК расписати изборе за градоначелника Зворника. Током три мјесеца, док се они не одрже, њега ће мијењати замјеник Бојан Ивановић који је рекао да ће се све оно што је договорено, сви програми, пројекти, планови и активности реализовати по плану. Он је поручио да су његова врата отворена за све, те свим посланицима из Зворника  пожелио срећу и успјех, истакавши да не сумња да ће они сви заједно радити у корист грађана Зворника и ове регије.

На сједници је усвојен Нацрт ребаланса буџета Града Зворника за 2022. годину у износу 40.957.000 КМ што је за 6.185.000 КМ више од плана. Разлог за ребаланс су увећани приходи остварени наплатом пореских прихода и трансфера и повећане потребе за додатним трошковима и издацима.

У првих девет мјесеци остварен је сифицит у буџету јер су расходи и издаци за 2.761.470 КМ мањи од прихода и прилива.

„У односу на првобитни план буџет је већи за преко шест милиона КМ. Од тога су око 2.500.000 КМ наши изворни приходи, а остало су грантови и донације Владе Републике Српске и користим прилику да им се захвалим на помоћи за реализацију крупних инфраструктурних пројеката“ – рекао је замјеник градоначелника Ивановић.

По Иницијативи за рјешавање проблема легализације имовине ЗЕВ „Парк 2“ и приступа објекту изграђеном на кп.бр. 1389/1 КО Зворник одборници су задужили Одјељење за просторно уређење да испита све могућности и законска рјешења за рјешавање овог проблема, те да о донесеним закључцима поднесе извјештај градској Скупштини. Сједници су присуствовали и представник Центра цивилних иницијатива и предсједник УО ЗЕВ-а „Парк 2“ који се и обратио одборницима презентујући проблем са којим се суочавају.  

На данашњој сједници дата је сагласност на Методологију за одређивање цијена комуналних услуга производње и испоруке воде и пречишћавања и одвођења отпадних вода коју је усвојио Надзорни одбор АД “Водовод и комуналије“. Циљ Методологије је да се поставе основе будућег начина формирања цијена услуга, а којим ће се задовољити обавеза прописана Законом о комуналним дјелатностима да се цијеном комуналних услуга обезбиједе средства за покриће укупних расхода даваоца комуналних услуга и унапређење постојећих комуналних објеката и уређаја.

Усвојена је и Одлука o давању  сагласности на одлуку о цијенама и начину наплате комуналних услуга на подручју града Зворника коју је донио Надзорни одбор АД “Водовод и комуналије“ по којој је, због повећања трошкова пословања, цијена за комуналне услуге већа за 15 посто. На овај начин ово акционарско друштво би успјело да задржи позитиван однос између прихода и расхода и да све своје обавезе према грађанима извршава уредно и на вријеме.

Као логичан след претходне двије одлуке усвојена је и Oдлука о измјенама  и допунама  одлуке о јавном водоводу и јавној канализацији. Донесена је и Одлука о субвенционисању трошкова коришћених комуналних водних услуга за угрожене категорије у граду Зворнику. Замјеник градоначелника је појаснио да ће око 400 домаћинстава који су корисници новчане помоћи и корисници права на личну инвалиднину код Центра за социјални рад бити обухваћени субвенцијама, те да ће њихови рачуни из Водовода и комуналија бити сигурно мањи него што су били до сада.

Он је нагласио да нико није одушевљен због поскупљења цијена комуналних услуга, те да се настојало да оно буде што мање.Корекција цијена услиједила је због поскупљење енергената, опреме и материјала потребних за функционисање Водовода и комуналија.

Коментаришући Информацију о стању у привреди и запошљавању у граду Зворнику на дан 30. септембар текуће године начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Дарко Стефановић истакао је да имамо 53 радње више него у прошлој години.

„То је рекорд јер смо по први пут прешли број од 1.200 фирми које раде на подручју града Зворника, а самим тим очекујемо да и запосленост у наредном периоду додатно порасте.“

Он је додао да је значајно повећање извоза које је скоро на нивоу прошлогодишњег извоза за свих 12 мјесеци.

„Нешто значајни је порастао и увоз али је то вероватно због повећаног обима трговине али и због раста цијена.“

Усвојена је и Информација о стипендирању студената из буџета града Зворника у школској 2021/22 години, а Стефановић је напоменуо да су закључно са октобром исплаћене све стипендије, те најавио да ће наредних дана бити расписан нови конкурс гдје ће бити једна новина.

„Умјесто седам имаћемо осам категорија које ћемо стипендирати. Наиме, издвојићемо додатна средства за студенте из породица са троје или више дјеце, гдје уз тај услов студент мора бити редован и са просјеком који не може бити испод 7,5. Дакле, све те студенте ћемо стипендирати  у наредних годину дана.“

Одборници су прихватили Информацију о водоснабдјевању на подручју града Зворника, као и пружању других комуналних услуга у којој је, између осталог, наведено да се у склопу пројекта водовод Пилица – Локањ фаза 1 прикључило 220 корисника на водоводну мрежу у Локању и још 24 корисника у Пилици. Услуга сакупљања и превоза комуналног отпада на Регионалну депонију Црни  врх обавља се на комплетном подручју које покрива град Зворник изузев гдје је технички немогуће прићи са возилом. У овој години урађена је канализација за дио Јардана са 15 прикључења и завршен је канализациони систем Брањева гдје се очекује 300 нових корисника.

            На сједници је донијета Одлука о давању гаранције на кредитно задужење Српској Православној Црквеној општини Зворник-Центар код пословне банке за финансирање завршетка радова на изградњи Саборног храма у Зворнику.

Донесен је и Програм рада зимског одражавања градских улица, тротоара, паркова, приградских насеља и локалних путева на територији града Зворника који обухвата период од 1. јануара до 1. априла 2023. године и од 1. новембра до 31.децембра 2023. године. Уколико дође до падавина  или потребе за интервенцијом због појаве поледице и сличних временских неприлика интервенише се и прије и после овог термина прописаног трајања зимске службе.

Због усклађивања са законом донесена је и Одлука о измјени одлуке о накнади стварних трошкова из области  просторног уређења и грађења.

Одборници су усвојили и Извјештај о успјеху ученика основних и средњих школа у 2021/22 години и упису ученика у школској 2022/23 години, као и Информација о усвојеном Програму рада Средњих школа за 2022/23 школску годину, те приједлози одлука о замјени непокретности кп.бр. 2828/468 K.O. за кп.бр. 2806/2 и кп.бр. 2813/2 обе К.О. Челопек и о куповини земљишта за игралиште у МЗ Роћевић. Одборници су донијели и Одлуку о лицитацији возила возног парка Градске управе Зворник, о одређивању вјештака и о стању улица, тротоара и саобраћајне сигнализације у граду са приједлогом мјера.

На сједници је донесена и одлука о формирању комисије за спровођење Јавног конкурса за избор и именовање предсједника и чланова одбора за жалбе, као и одлуке о утврђивању критеријума и расписивању Јавног конкурса за избор и именовање предсједника и чланова Одбора за жалбе Скупштине града Зворника и о утврђивању критеријума и расписивању јавног конкурса за избор и именовање чланова управних одбора у јавним установама чији је оснивач Скупштина града Зворника. Због истека мандата разрешени су чланови управних одбора у Дому здравља и Дому за старија лица, као и један члан УО Наше радости, предсједник и чланови Одбора за жалбе, те именовани вршиоци дужности до окончања поступка јавне конкуренције. Разријешен је и директор Центра за социјални рад, те за вршиоца дужности именован досадашњи директор Вукашин Николић.

Дугогодишњи начелник општине, односно градоначелник града Зворника Зоран Стевановић који је напустио ову функцију и прихватио мандат посланика у Народној скупштини Републике Српске обратио се по завршетку сједнице одборницима.

„Желим свима да се захвалим на сарадњи свих ових година, и мојим сарадницима који су радили са мном, као и свим сазивима градског парламента. Међу вама одборницима има и оних који сте са мном били све ове године, има вас који сте били краће, свима поручујем не замјерите, трудим се и то тако и јесте да никада нисам био личан. Увијек је то било у циљу да нешто поправимо, нешто направимо, искорачимо напријед. Нигдје не одлазим, ја остајем у политичком животу нашег града, сматрам да ћу и са ове позиције дати један значајан импулс за развој нашег града и унапређење живота у њему. Остајемо сви ту, борити се морамо, поштовати такође, радимо даље до коначног циља и хвала још једном свима, на стрпљењу, на трпљењу и на подршци свих ових година.“

Pin It on Pinterest

Share This