Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Одржана 12. сједница Скупштине града

Одржана 12. сједница Скупштине града

17.05.2022.

На данашњој сједници одборници су усвојили Извјештај о раду градоначелника и Градске управе за прошлу годину. Између осталог наведено је да је настављен тренд реализације планираних пројеката, упркос финансијским ограничењима, те успјешно рјешавање задатака. У трошењу буџетских средстава поступало се у складу са законом, поштујући предвиђене планове и програме.

У августу 2021. године Град је добио БФЦ – сертификат повољног пословног окружења чиме је сврстан у породицу локалних самоуправа које активно раде на привлачењу инвеститора и промоцији пословних потенцијала. У фокусу су били и унапређење инфраструктуре на локалном нивоу, обезбјеђивање квалитетних саобраћајница и мостова и побољшање пословног окружења.

Данас је прихваћен и Програм рада градоначелника и Градске управе за текућу годину. Кључни приоритети су унапређење живота грађана у свим аспектима. У овој години биће настављена реализација Стратегије интегрисаног развоја града Зворника за период 2018-2027. година на основу Плана имплементације. Посебна пажња биће посвећена  привлачењу нових инвеститора и подстицању запошљавања, а такође и побољшању инфраструктуре. Наставиће се са унапређивањем водовода и канализације у руралним дијеловима Зворника кроз пројекте изградње канализације и пречистача на Брањеву, водовода у Локању, Пилици и Крижевићима, пречистача у Табанцима. У овој години требало би да започне и реализација изградње објекта за смјештај правосудних установа, а наставља се и изградња новог блока Болнице. Између осталог наставиће се активности на успостављању паркинг сервиса у граду.

Одборници су усвојили и Извјештај о стању судских и других предмета у прошлој години у којима се као једна страна појављује Град Зворник.

Донели су и Одлуку  о додјели награда и признања града Зворника за 2022. годину. Повеља града биће уручена министру Алену Шеранићу, Златна медаља “Станко Николић“  др Пери Пајкановићу, Сребрна медаља “Станко Николић“ Јованки Сандић, Јовани Домуз и Драги Гајићу, а Бронзана медаља “Станко Николић“ Чеди Остојићу, Муји Тулићу и Миланки Цвјетиновић. Захвалница ће бити додијељене Сњежани Ковач, Стаки Петровић, те Планинарско еколошком удружењу „Корак“ и Планинарском друштву „Младост“.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић је коментаришући Одлуку о додјели награда и признања истакао да пажњу треба усмјерити и на оне људе који не живе од јавног рада, али је сва њихова активност у слободно вријеме усмјерена на добробит ове средине.

„Ту прије свега мислим на добровољне даваоце крви и на оба планинарска удружења која су прва два која желе да се фузионишу. Показали су нам да се не треба дијелити по сваку цијену. Био сам њихов гост у недељу у Лијешњу гдје смо им дали на кориштење школски објекат. Треба видјети шта су они властитим радом до сада урадили на санирању и његовом претварању у планинарски дом, као и на уређењу стазе која иде од градске капије према Ђурђевграду.  Сматрам да се тим и таквим људима  треба поклањати већа пажња. Лијепо се друже, здраво живе, сваког викенда имају пјешачке походе и мислим да сви треба да постанемо њихови чланови и поштоваоци.“

Он је додао да је Шеранић био на услузи нашем граду у претходним годинама које су биле тешке због пандемије, борио се за све људе на овим просторима и заједно са Владом Републике Српске изборио да значајна средства буду усмјерена за реконструкцију и доградњу Болнице.“

Одборници су усвојили и Одлуку о измјени Одлуке о прихватању кредитног задужења која је донесена у децембру 2017. године. Већина пројеката који се финансирају овим средствима је реализована, док изградња пословног простора за потребе правосудних институција није. С обзиром да за те потребе средства обезбјеђује Влада Републике Српске, планираних 612.100 КМ из кредитног задужења биће усмјерена за обезбјеђивање простора за потребе Дјечијег вртића „Наша радост“.     

Донесена је и Одлука о оснивању Форума за безбједност града Зворника ради заједничког превентивног дјеловања представника локалне самоуправе, институција, установа, невладиних организација и грађана у циљу унапређења нивоа безбједности. Именовано је 15 чланова Форума, а на челу је градоначелник Зворника Зоран Стевановић. Градоначелник је оцијенио да је добро да постоји овакво тијело у чијем су саставу најодговонрији људи и да треба повремено засиједати и размјењивати одређене информације.

„Треба да чинимо све да што више младих људи буду у неким нормалним токовима живљења и да сви говоримо једним језиком поштовања, толеранције, уважавања.“

Усвојена је и Одлука о покретању иницијативе за територијалну промјену подручја града Зворника. Наиме, мјештани насељеног мјеста Завршје доставили су захтјев Скупштини града Зворника за припајање општини Лопаре. Ово мјесто прије 1992. године било је у саставу зворничке општине, и тај статус има и данас, али је физички одвојено након успостављања међуентитетске линије и формирања нове општине у Федерацији БиХ Сапне, те је остало између Сапне и Лопара.

Креирање идеја и приједлога из области привреде, друштвених дјелатности и предлагање мјера за унапређење локалног економског развоја разлог је што је данас усвојена Одлука о измјени Одлуке о оснивању и именовању чланова Привредног савјета града Зворника.

Одборници су прихватили и Одлуку о измјени Одлуке о приступању измјени дијела Регулационог плана ужег урбаног подручја града Зворника. Циљ је да се изнађу квалитетна рјешења за кориштење површина којима управља Град, имајући у виду потребу за усаглашавањем постојећег Регулационог плана са планираним и усвојеним рјешењима у области саобраћаја и јавних површина и уређења тих површина.  

Разријешили су в.д. и именовали чланове управних одбора у Дјечијем вртићу „Наша радост“, Центру за социјални рад, Туристичкој организацији, Дому омладине и Рекреативно спортском центру.

Разматрани су и усвојени и извјештаји о пословању са финансијским извјештајима за прошлу годину предузећа и установа „Водовод и комуналије“ А.Д, „Зворник стан“ А.Д, Дом здравља, Дјечији вртић „Наша радост“, Центар за социјални рад, Дом омладине,  Рекреативно спортски центар, Туристичка организација града Зворника, Народна библиотека и музејска збирка и Дом за старија лица.

Замјеник градоначелник Бојан Ивановић изразио је задовољство пословањем јавних установа у прошлој години.

„Само је Дом за старија лица пословао са губитком од око 2.000 КМ, али знајући да је у прошлој години била пандемија вируса корона и примјењиване су епидемиолошке мјере, нису примани корисници у домове, све је то отежало рад те установе, али када се све сагледа задовољни смо и њиховим и пословањем осталих.“

Он је данас најавио и да ће у наредних 15-20 дана почети реконструкција градских улица испод Руске зграде, према Рекреативно спортском центру и поред градског стадиона, као и асфалтирање улице Вратоломачки пут гдје је замијењена комплетна канализација.  

Одборници су усвојили Информацију о организованости, опремљености и функционисању градске Службе цивилне заштите, као и Информацију о стању малољетничке деликвенције на подручју града у прошлој години и Информацију о стању локалних и некатегорисаних путева са приједлогом мјера за 2022. годину.

Одлуке о основаности иницијативе за покретање поступка додјеле концесије за експлоатацију техничког грађевинског камена на лежишту „Планинци“, те о основаности иницијативе за покретање поступка додјеле концесије за експлоатацију кварцитних минералних сировина на подручју Зелиња су такође донесене на данашњој сједници градске Скупштине.

Усвојене су и одлуке о прихватању поклона непокретности ради изградње приступног пута у Челопеку, као и о прихватању поклона непокретности означених као кп.бр. 1696/4 КО Челопек, те о замјени земљишта кп.бр.455/5 за кп.бр.455/4 КО Козлук.

Pin It on Pinterest

Share This