Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Одржан састанак у оквиру пројекта подршка планирању пољопривреде и руралног развоја
Одржан састанак у оквиру пројекта подршка планирању пољопривреде и руралног развоја

Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ данас је у Зворнику организовала састанак у оквиру ФАО пројекта „Подршка планирању пољопривреде и руралног развоја у Босни и Херцеговини“.  Циљ пројекта је израда локалних стратегија за пољопривреду и рурални развој, након чега се планира и подјела грантова у локалним заједницама.

Састанку су присуствовали министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац, програм координатор у ФАО Владо Пијуновић, градоначелник Зворника Зоран Стевановић, те  начелници и представници и других општина у којима се проводи овај пројект, а то су Рудо, Фоча, Вишеград, Гацко, Осмаци и Рогатица. 

Градоначелник Стевановић је истакао да ће Зворник и Осмаци у овом пројекту заједно радити, јер смо наслоњени једни на друге.

„Разговарали смо данас и о стратегијама развоја туризма у оним локалним заједницама гдје се „тапка“ у мјесту. Очекујемо подршку и министарства и ФАО-а, у, прије свега, изради стратегије, а онда и реализацији конкретних пројеката за све ове локалне заједнице. Важно је имати стратегију, нарочито за аплицирање у неким будућим пројектима и да знамо гдје се то налазимо и у ком правцу идемо.“  

Пијуновић је нагласио да ће се радити стратегије пољопривредног развоја за ове општине додавши да је тај пројекат кренуо и иде својим током.

„Данас је разговарано, поред тог пројекта, шта можемо још урадити за те локалне заједнице тако да су издефинисани неки приоритети и неки правци. Министарство спољне трговине и економских односа на челу са министром Кошарцем захтијевало је да одрадимо конкретан план до јуна и да  у јуну кренемо у реализацију  приоритета, а један од тих, одлучено је, јесте да ће и Зворник ући у пројекат израде стратегије за климатске финансије Града Зворника који ће бити међу првим  градовима у БиХ који ће ту стратегију имати, а која је захтјевана од Зеленог климатског фонда за локалне заједнице.“

Министар Кошарац је оцијенио да је ово био квалитетан радни састанак на темељу разговора које су водили у претходном периоду, цијенећи да је веома значајно у свим локалним заједницама афирмисати потребу стратешког приступа , односно израде стратегија развоја и пољопривреде и руралног развоја, у неким срединама и туризма.  Додао је и да је у комуникацији са министарствима у Влади Републике Српске, примарно пољопривреде, трговине и туризма,  процијењено да је веома значајно и важно да сви нивои власти буду активни, као што то, како је рекао, раде наша ентитетска министарства.

„Затекли смо ситуацију у министарству спољне трговине и економских односа потпуно анемичну у том смислу и цијенили смо да је веома важно пробудити ту врсту димензије Министарства спољне трговине и економских односа које у правилу и у складу са својим надлежностима комуницира са међународним финансијским организацијама. Нисам задовољан начином како је прихваћена таква врста иницијативе и на који начин се међународне финансијске организације односе према пројектима из Републике Српске. Велик је, рекао бих, дисбаланс у томе колико међународне финансијске организације подржавају пројекте из Федерације, а не подржавају пројекте из Републике Српске. Сматрам да је то недопустиво, те да Републике Српска има потенцијал и има адекватне политике, и из тог разлога сам тражио од представника тих организација и других, а једна од њих је и ФАО, да активније приступе подршци пројектима из Републике Српске. Наравно, нећемо заборавити ни пројекте из Федерације БиХ, али цијеним да управо у оним срединама гдје је мање интензивна пољопривреда, гдје постоји концепт руралног развоја, градови и општине Републике Српске морају бити видљиве. С тог аспекта смо 15 локалних заједница из Републике Српске укључили у пројекат израде стратегија из којих ће произаћи одређени пројекти који ће бити подржани у финансијском или неком другом смислу. С тог контекста цијеним да имамо добру динамику, дефинисали смо одређене кораке како и на који начин артикулисати локалне потребе, ентитетске политике и рекао бих ову подршку министарства спољне трговине и економских односа и уједно и Савјета министара у комуницирању са међународним финансијским организацијама. С друге стране заговарали смо, цијенећи кредибилност организације ФАО, да на један цјеловит начин посматрамо и развој националних паркова. Врло скоро имаћемо састанак са руководствима   четири национална парка колико их имамо у БиХ, да видимо како можемо и тај дио ресурса да користимо. То је богатство Републике Српске и Федерације БиХ које треба држати у нивоу европских и свјетских стандарда, јер може дати добар замајац развоју туризма.“