Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Обиљежен Дан града Зворника и 613 рођендан

Обиљежен Дан града Зворника и 613 рођендан

21.05.2023.

У Зворнику је данас било свечано. У присуству премијера Републике Српске Радована Вишковића, министра финансија Зоре Видовић, посланика и одборника, бившег градоначелника и начелника града/општине Зворник, начелника градова из окружења, те других бројних званица одржана је Свечана академија на којој је градоначелник Бојан Ивановић уручио градска признања заслужним појединцима, институцијама и организацијама.

Претходно су први човјек града, предсједник Владе, представници организација проистеклих из рата, посланици и одборници, те представник општине Сребреница положили цвијеће на централни споменик за 1080 погинулих бораца ВРС.

Градоначелник Ивановић честитао је грађанима рођендан града, а такође и свим добитницима признања, јер су их својим радом заслужили.

„Зворник је био велико градилиште, реализовани су бројни пројекти у претходном периоду, изграђене су школе и фискултурне сале, радила се путна инфраструктура, градили смо водоводну и канализациону мрежу, расвјету, амбуланте, нови блок Болнице, уређивали смо водотоке, проширили смо капацитете вртића, значајно се улагало у спорт и наравно, ништа од овога не бисмо могли да није било подршке предсједника Републике Српске, премијера и Владе. Радили смо на привредном развоју града, привлачењу страних инвеститора и Зворник је данас град са 10000 запослених, прометом на годишњем нивоу од 1.150.000.000 КМ, са оствареним извозом у износу од 500.000.000 КМ и увозом од 300.000.000 КМ. У Зворнику послује 1.200 правних лица и предузетника, а Зворник је у протеклом периоду био проглашен као микро средина повољна за страна улагања. Да бисмо наставили даље развој града и створили још боље услове за живот и рад Зворничана радићемо на унапређивању инфраструктуре у селима и граду, рјешавању проблема саобраћајних гужви, побољшавању услова у области образовања, спорта, културе, здравства, туризма, стварању што бољег привредног амбијента, сигурног окружења. У Зворнику породица има посебно мјесто и због тога наставићемо да је чувамо и у њу улажемо. Надам се да ћемо сљедеће године на данашњи дан моћи рећи да је Зворник љепши, јачи и развијенији него данас.“

Честитке поводом Дана града Зворника упутили су, између осталих, српски члан у Предсједништву БиХ Жељка Цвијановић и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић, обраћајући се на свечаности, такође је честитао  градоначелнику и свим грађанима  Зворника рођендан града и пожељевши да се град у будућности развија и брже и боље.

„Оволико година, 613, је нешто чиме се ријетко који град може похвалити на овим просторима, да има тако дугу традицију и да може да слави један тако важан дан. Зворник је у тој својој дугој традицији растао из године у годину, развијао се и постао један регионални центар, на шта сам поносан. Ако могу да кажем да сам и као предсједник Владе, заједно са свим људима који су управљали овим градом у претходном периоду дао допринос да се Зворник развија, да постане један од важних центара у Српској и да буде пожељно мјесто за боравак, останак и живот. Влада Републике Српске у континуитету, скупа са руководством града улагала је у Зворник и можемо се похвалити да у мандату Владе на чијем сам челу имамо и највећу инвестицију у овај град од његове новије историје, то је изградња новог блока Болнице и реконструкција постојећег и надамо се да ту инвестицију ових дана приводимо крају на добробит свих грађана регије Бирач. Спремамо се за још један велики јубилеј у Зворнику у септембру када ћемо прославити два вијека зворничке цркве и освјештати нови храм, дочекати патријарха након скоро 100 година у Зворнику. Ја сам и предсједник Организационог одбора за ту манифестацију чиме сам почаствован“ – рекао је између осталог Вишковић.

Највише признање, Повеља Града додијељена је Зори Видовић за дјела од општег значаја за Зворник. У образложењу, између осталог наведено је да су током реализације бројних инфраструктурних пројеката, капиталних инвестиција и промоције града Зворника Зора Видовић и Министарство финансија били  најсигурнији партнери.  

Златна медаља „Станко Николић“ уручена је примаријусу доктору Зорану Комљеновићу за огроман допринос у области здравства. Сребрна медаља „Станко Николић“ додијељена је Чешкој развојној агенцији за допринос инфраструктурном развоју града и Драги Вуковићу за допринос побољшању услова образовања у Зворнику. Бронзану медаљу „Станко Николић“ добили су вишеструки добровољни даваоци крви Станко Костић и Тихомир Коловић, те Нуриф Чивић за допринос развоја хуманитарних организација. Захвалница је уручена Јованки Зекић за допринос у области здравства и Станиславу Томићу за друштвено користан рад.

У име добитника обратила се Зора Видовић која је грађанима Зворника честитала велики јубилеј, истакавши да је 613 година је заиста за дивљење.

„Први пут сам била у Зворнику 2012. године и када погледам град тада и сад, то је огромна разлика. Честитам вам на великим успјесима које сте остварили, а сигурна сам да ћете и у будућности тако радити. С ким год из Зворника да сам причала, осјетила сам да имате јако велику љубав за свој град, а та љубав вам је гаранција да ћете у наредним годинама живјети још боље и квалитетније. Желим да се захвалим у своје и име свих награђених, онима који су препознали све што су сви ови људи радили да би добили ова признања. Ово је за мене, а вјерујем и за њих, огромна част, али и велика одговорност. Могу да вам обећам да ћу се максимално трудити и у будућим временима да вам будем при руци, помогнем све што могу док сам на овом мјесту, а надам се да ћемо се сретати и када не будем, да ћемо причати о лијепим стварима и да ћемо нашу Републику Српску уздизати на највиша могућа постоља, обезбиједити људима да живе квалитетније и прије свега да задржимо нашу омладину у нашој Републици Српској.“

У музичком дијелу програма учествовали су ученици и професори Основне музичке школе „Војин Комадина“. По тексту проф. Станислава Томића и у режији Ђорђа Деурића ученици обје зворничке средње школе извели су перформанс којим су оживјели ручак који се десио 4. јула 1919. године у кући народног посланика Станка Николића, коме су присуствовали престолонаследник Александар Први Карађорђевић, градоначелник Ђорђо Видаковић, парох, мудерис и жупник. Томић је рекао да је, након што је у Зворнику урађен мурал који је он концептуално осмислио, перформанс играње тог догађаја у који је убацио и Јелу Остојић, симболично, као једну од заборављених зворничких књижевника, а која је стварала у том периоду и била једна од првих пјесникиња у БиХ.

Pin It on Pinterest

Share This