Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
 1. Почетна
 2.  » 
 3. Инфо
 4.  » 
 5. Вијести
 6.  » НОВОГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА
НОВОГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА

Последње двије године свијет се бори са пандемијом вируса корона, а последице које ова битка оставља на човјечанство тек ће бити дефинисане у годинама које долазе. Зворник је у овој години имао и добрих и лоших тренутака. По свему судећи добрих је било више. Настављена је реализација бројних пројеката из претходних година, а започети су и нови.

1. Остало је још неколико дана до краја 2021. године. Како бисте описали годину која је иза нас?

 • Ова година која је на измаку била је изазовна као и 2020. година. Јесте да смо доста  научили о вирусу корона, али нисмо успјели да се изборимо са њим. Ситуација у Зворнику је мање-више иста као и у другим земљама и градовима, барем што се епидемије тиче. Наше институције, здравствене установе, фирме и грађани се дисциплиновано понашају и надамо се да ћемо из борбе са вирусом изаћи као побједници.
 • Што се тиче осталих дешавања у 2021. години, било је ту доста добрих ствари. Радили смо на капиталним инфраструктурним пројектима, припремали неке нове, планирали измјене у многим подручјима. Све у свему, доста се радило у години иза нас.

2. Шта је то што бисте истакли као најтеже у 2021. години?

 • Пандемија је најугроженијим категоријама додатно отежала живот, а локалној самоуправи је донекле смањила приходовну страну. Тиме смо се нашли у позицији да не можемо помоћи све угрожене категорије у обиму у коме би било потребно. Додатно, десио се проблем са падавинама и нестанком електричне енергије. Ми у том случају нисмо имали много опција да предуприједимо штету која је настала у домаћинствима без струје. Превентивне епидемиолошке мјере су и ове године имале велики утицај на многе привредне гране. Обим посла се смањио, а обавезе су остале отприлике на истом нивоу, а можда и веће. Затим по политичкој кризи која се дешава у нашем непосредном окружењу. Такође, памтићу је по томе што смо први пут послије три године добили или смо на прагу да добијемо једну гринфилд инвестицију, односно да странац дође овдје, да купи земљиште, припреми пројектну документацију и отвара своје нове погоне. Оно што ћемо такође запамтити јесте број уписаних првачића, који није мањи од прошлогодишњег, а то је у данашњем времену изузетан резултат.

3. Који су били највећи изазови у вашем раду?

 • Свакако се може рећи да је у овим тешким временима сваки дан изазов. Како смањити утицај пандемије на свакодневни живот грађана, како обезбиједити да систем функционише, затим организовати да живот тече да кажемо у нормалном тону без обзира на оно што се дешава на свјетској сцени а не само код нас. Често, ако не и пречесто, прозивају вас грађани и за оно што није у вашем опису посла. Стрпљење је можда у рјешавању оваквих изазова најважнији моменат.

4. На шта сте посебно поносни?

 • Поносан сам што је у Зворнику током 2021. године настављена реализација великих инфраструктурних пројеката и што смо наставили планирање будућих. Једноставно, схватили смо да без обзира на све морамо унапређивати животни простор нашим грађанима.

5. Шта очекујете у 2022. години и која је ваша новогодишња порука?

 • Ми ћемо ову годину обиљежити највјероватније пуштањем у рад новог блока Болнице. Затим ћемо наставити са реконструкцијом градских улица. Надам се да ћемо кренути у израду пројектне документације за санацију дивље депоније у 2022. години, када ћемо поновити јавни позив за избор најбољег понуђача у оквиру овог пројекта.  Очекујемо и почетак пројекта „Водовод Запад“, који обухвата 10-так мјесних заједница западно од центра града, почевши од мјесне заједнице Шћемлија и закључно са мјесном заједницом Крижевићи. Следеће године очекујемо и завршетак радова на канализацији и изградњу пречистача у МЗ Брањево, као и још једну фазу водовода Сјевер у мјесним заједницама Локањ и Пилица. Завршетак реконструкције зграде Дома здравља очекује се у наредној години. Средства за овај пројекат у износу од 500.000 евра обезбиједила је Влада Србије, а Град Зворник је суфинансирао са 300.000 КМ. Оно што се надамо да ће бити започето у следећој години јесте и изградња новог блока и доградња зграде Основног суда у Зворнику како бисмо институције које нам је прошле године у ово вријеме додијелила Народна скупштина Републике Српске преселили у наш град. Ради се о Окружном суду, Окружном-јавном тужилаштву, Правобранилаштву и одјељењу Привредног суда.
 • Све у свему, 2022. биће интересантна година у погледу инфраструктурне изградње у Зворнику. Очекујемо и један нови инвестициони циклус у оквиру којег ће бити отворена нова радна мјеста. У јануару мјесецу бисмо требали добити потврду доласка једне њемачке компаније из области ауто-индустрије. Све припреме су обављене и мислим да ће се то десити већ до краја јуна, када ће се највјероватније запослити први радници њихове компаније у нашем граду.
 • Прижељкујемо у наредној години завршетак стечаја у фабрици глинице „Бирач“ што би за наш град значило пуно, у смислу доласка неких нових инвестиција и нових инвеститора, а то у преводу значи нова радна мјеста. Предвиђам да ћемо остати без незапослених лица евидентираних на бироу крајем 2022. године или почетком 2023.
 • Оно што Зворничани свакако желе јесте још нових садржаја, више радних мјеста и да нам се рађа више дјеце, а то је оно што им и ја желим у 2022. години.