Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

19.03.2020. године

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић саопштио је да је на данашњој сједници Градског штаба за ванредне ситуације усклађена јучерашња одлука овог штаба са Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској.

На конференцији за новинаре градоначелник је истакао да је у нашем граду  евидентан све озбиљнији приступ грађана проблему и да су Градска управа и друге надлежне институције  успјеле да наметну дисциплину  свим људима који живе и раде на овим просторима у складу са актуелном ситуацијом.

«У самоизолацији имамо 403 лица, а међу њима има оних којима данас и сутра истиче рок од 14 дана и њима ће уз одговарајући документ који ће добити у нашој Хигијенско епидемиолошкој служби бити дозвољено кретање. Наша Комунална полиција је у току јучерашњег дана контролисала 49 лица у самоизолацији од којих су 44 били на својим адресама и важно је наставити са праћењем понашања свих људи који су у изолацији, јер ће бити строго санкционисани уколико се не придржавају изречене мјере.»

Градоначелник је најавио да ће бити организовани састанци са свим предсједницима заједница етажних власника са циљем да се провјери да ли има старијих лица којима је потребна помоћ и асистенција волонтера, да ли има људи у изолацији и да ли је поштују.

Он је изразио захвалност свима који учествују у активностима које се свакодневно спроводе: полицији, комуналној полицији, здравственим иснпекторима, а нарочито љекарима, другом особљу и директорима наших здравствених установа истакавши да је међусобна сарадња са свима одлична.

„На располагању имамо тестове, али још увијек немамо потребу да извршимо ни једно тестирање на подручју града и регије, јер немамо особе са симптомима болести коју изазива вирис корона. У задња 24 часа набављена су одређена заштитна средства у Дому здравља и Болници, као и за запослене у привредним субјектима чији је рад неопходан. Очекујемо да ћемо данас и наредних дана потпуно стабилизовати снабдјевеност са заштитном опремом. Што се тиче снабдјевености трговина још увијек имамо проблем кад је ријеч о брашну, али су сви млинови на територији нашег града набавили пшеницу или ће им она стићи данас или сутра, тако да нема потребе да грађани гомилају веће количине и  стварају вјештачку несташицу. Свих других намирница има довољно. Такође, све трговине које продају робу широке потрошње могу да раде до 18:00 часова, док је зелена пијаца затворена.“

Градоначелник је замолио послодавце да не отпуштају раднике додавши да очекује реакцију банака и да ставе мораториј на доспеле кредитне обавезе док се све ово не оконча.

„Ситуација је таква да ћемо сви морати правити неке уступке према онима који стварају доходака на овим просторима и имати слуха за оне који запошљавају да би они показали своју одговорност према запосленима, сачували радна мјеста и исплаћивале плате.“

Pin It on Pinterest

Share This