Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић поводом обиљежавања 6. УН-ове седмице безбједности саобраћаја, имао је радни састанак са представницима Агенције за безбједност саобраћаја, Ауто мото савеза Републике Српске и Полицијске управе Зворник.

Градоначелник је истакао да борба за превентиву у понашању свих нас у саобраћају мора бити непрестана и да је то главни и основни закључак данашњег скупа, нагласивши да је добро да Агенција, АМС и локалне заједнице раде, прије свега, са најмлађим категоријама.

„Наше најмлађе треба непрестано упућивати на правила понашања у саобраћају како би једног дана водили рачуна о свом понашању и чували безбједност своју и свих других у саобраћају. Жеља ми је да у овој области дижемо стандард свакодневно. Имајући у виду да је број регистрованих аутомобила у задњих 10 година повећан за преко 40 процената, то значи да нас је више, да је много више аута свакодневно на улици. Број возила на дневном нивоу на приобалном путу поред Б блокова је на нивоу једног аутопута, јер око петнаестак хиљада возила прође у оба смјера. Велика је одговорност, прије свега на саобраћајној полицији, а Агенција за безбједност саобраћаја, надлежно министарство, АМС треба непрестано да стављају пред извршну власт и на државном и на локалном нивоу, многе задатке, да се поправља инфраструктура, да се за активни и стационарни саобраћај свакодневно унапређују услови, како би једног дана број жртава у саобраћају и на овим  просторима био нула. У циљу поправљања услова за што безбједнији саобраћај наша активност треба да буду свакодневне.

Он се у своје лично име, у име града Зворника и суграђана захвалио људима који су препознали значај едукације младих, а то су компаније „Витинка“ и „Витаминка“ које су нашле за сходно да дио њиховог маркетинга на нивоу године буде и улагање у безбједност најмлађих у саобраћају.   

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић рекао је да су захваљујући гостопримству градоначелниа и његових сарадника у Зворнику организовали низ догађаја како би обиљежили ову седмицу.

„Састанак у Градској управи био је врло користан и конструктиван. Изнели смо одређене приједлоге и идеје, а између осталог и да брзина у главној зворничкој улици буде ограничена на 30 километара на час, али и да се рјешавају неки проблеми који овдје постоје када је у питању стационарни саобраћај. Имали смо данас прилику да са „Витинком“ А.Д. и „Витаминком“ потпишемо  споразуме о партнерству за реализацију превентивних активности како би се на директан и индиректан начин утицало на ставове и понашање учесника у саобраћају. За Агенцију и за читаву Републику Српску јако је значајно да овако угледне компаније подрже све наше актиовности, нарочито кад су у питању најмлађи и њихова безбједност.“

Он је додао да је прије 10 година на подручју града Зворника на годишњем нивоу страдало 11 лица у саобраћају, а да је прошле, односно претпрошле године тај број три до четири лица, те да, уз податак о повећању степена моторизације, то довољно говори да су трендови позитивни. Ипак, истакао је, не можемо бити задовољни док год у саобраћају страда иједно лице или буде тешко повређених и зато се мора и даље радити.

Генерални секретар Ауто мото савеза Републике Српске Ранко Бабић напоменуо је да су се 2000. године ухватили у мукотрпан и дуготрајан процес промјене ставова и свијести учесника у саобраћају.

„Те 2000. године проценат употребе сигурносног појаса у Републици Српској био је 1,7 посто. Знајући да ако људе научимо да поштују један саобраћајни пропис, да ће онда поштовати и друге, кренули смо сваке године у различите кампање, ширили смо се као ауто мото савез и готово да не постоји локална заједница у којој нема ауто мото друштво. Формирањем Агенције за безбједност саобраћаја добили смо одређену координацију, укључили су се други битни фактори и сада је то једна озбиљна прича. Прошле године стигли смо на проценат употребе сигурносног појаса од преко 70 посто. Резултати постоје, тешко је до њих доћи, треба много труда и рада, да смо задовољни нисмо, има још много тога што можемо урадити. Радимо много са најмлађима, користимо низ начина како да се приближимо дјеци и да их научимо како да сутра буду квалитетни и исправни учесници у саобраћају.“

Бојан Мијатовић, помоћник директора маркетинга Вива Компаније говорећи о споразумима, истакао је да је у питању материјална подршка компанија „Витаминка“ и „Витинка“ како би се побољшао квалитет акција  Агенције за безбједност саобраћаја и Ауто мото савеза.

„Захваљујемо се што смо добили прилику да учествујемо у унапређењу безбједности у саобраћају.“

Уз поштовање епидемиолошких мјера данас су представници Агенције за безбједност саобраћаја посјетили Дјечији вртић „Наша радост“ и „Наша радост 2“, као и Основну школу „Свети Сава“ гдје су разговарали са директорима и уручили им око 230 сликовница и бојанка за предшколце и првачиће, као и паное са едукативним садржајем, прилагођене њиховом узрасту.

За  средњошколце је одржано предавање у Дому омладине на тему „Саобраћај и млади возачи“, а потом у дворишту зворничке основне школе на саобраћајном полигону прикази симулатора превртања и косе равни.

УН-ова седмица безбједности саобраћаја обиљежава се у свијету од 17. до 23. маја под слоганом „Улице за живот – волимо 30“ са акцентовањем на брзину вожње у насељеним  мјестима од 30 km/h. Циљ обиљежавања седмице је и развој јавног превоза, побољшање безбједности у саобраћају, са посебним освртом на најрањивије учеснике – жене, дјецу, особе са инвалидитетом и старије особе.

Организатори данашњих догађаја који су уједно и прве манифестације у оквиру обиљежавања Дана града Зворника су министарства саобраћаја и веза и унутрашњих послова Републике Српске, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, Ауто мото савез Републике Српске и Град Зворник.

Pin It on Pinterest

Share This