Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

Данас је у Зворнику на 14. Међународном филмском фестивалу „Први кадар“ за најбољи филм проглашен  „А сад се спушта вече“ Маје Новаковић и додијељен му је гран при „Стећак кнеза Павла“.

Стручни жири кога су чинили Драган Елчић, предсједник и Јована Николић и Дејан Дабић, чланови, у образложењу је навео да је то наизглед једноставна прича о животу у складу с природом, стилизацијски на трагу најбољих примјера наше документаристичке школе. Упечатљиви амбијент свакодневице и непосредност главних јунакиња, остају у сјећању дуго након завршетка овог филма.

 „Капија Зворника“ за најбољу режију додијељена је  Христосу Питарасу (Christosu Pitharasu) за филм „Бeд Лeнд“ (Bad Land).

„Печат кнеза Павла“ за најбољи кратки играни филм у селекцији „Кратке приче“ додијељен  је филму Мун Дропс (Moon Drops), Јорама Евер-Хаданија (Yorama Ever-Hadanija).

 „Печат кнеза Павла“ за најбољи документарни филм у селекцији „Фокус“ додијељен је  филму „Тендер“, Исабел Паглиаи (Isabel Pagliai).

 „Печат кнеза Павла“ за најбољи документарни филм у селекцији „Екс ју у фокусу“, додијељен је филму „Огњило“, Владимира Перовића.

Жири је „Филмску клапу“ за најбољи студентски документарни филм у селекцији „Нови погледи“   равноправно додијелио филмовима „Ганди“, Саве Стаменковића и „Хукед он“ (Hooked on),  Николе Полића.

 „Филмска клапа“ за најбољи студентски кратки играни филм у селекцији „Кључ за филм“  додијељен је равноправно филмовима „Ред“, Карине Вгелек  /Karine Węgiełek/ и „Ол детс лефт, (All that’s left) Хуга Салваире  /Hugo Salvaire/.

Специјалне награде Жири је додијелио филмовима – „Сајлент муви“, /Silent Movie/,  Мело Виане /Melo Viana/ за сентиментални омаж филмској уметности из угла дјеце, најчистијим уметничким средствима које, као да само филм може понудити и  „Уметност сећања“, Јелене Раденовић за ауторски убедљив документарац који говори о потреби неговања културе сећања када је реч о споменичком наслеђу у некадашњој СФРЈ.

Прије данашњег проглашења побједника шеф Кабинета градоначелника Зворника Драгана Милошевић уручила је директору тиму Фестивала и директору Витомиру Митрићу „Капију града Зворника“, признање за још један успјешно реализован фестивал, посебно у околностима пандемије вируса корона.

Елчић је истакао да је најпозитивније то што је фестивал уживо изведен и честитао је „Првом кадру“ на таквом подвигу.

„Квалитет фестивала зависи од његовог педигреа, сам педигре „Првог кадра“ довео је до тога да имамо овакву селекцију у задњих четири, пет година. Потпуно одговорно могу рећи да је то можда и најјача селекција у региону кад је у питању фестивал овог формата. У избору огромног броја пријављених филмова селектор фестивала Александра Митрић Штифанић је одабрала 30 заиста равноправних, изванредних остварења. Жири је био једногласан у доношењу одлука, ми смо имали готово идентичне изборе филмова, дакле квалитет одмах дође до изражаја. И на отварању и на затварању имамо најбоље пројекције или најбоље филмове тог тренутка, чак готово да су премијерне на „Првом кадру“ тако да сам заиста поносан што сам део ове приче и надам се да ће јубиларни 15 фестивал идуће године донети још нека велика остварења.“

Након проглашења побједника умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић Штифанић рекла је да је иза нас 14. Међународни филмски фестивал, још један успјешан чак и у овим тешким околностима за све, а посебно за културу и умјетност.

Она је додала да су већ сада почели са припремама 15. фестивала „Први кадар“ тако да ће сутра у Зворнику бити симболичан програм „У сусрет 15. Првом кадру- 15 година интеракције пројекција најбољих филмова међународног студентског кампа“ и кренуће са новим конкурсом уз очекивање фантастичних остварења.

Pin It on Pinterest

Share This