Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » На Глођанском брду обиљежено 30 година од страдања 126 српских бораца и цивила

На Глођанском брду обиљежено 30 година од страдања 126 српских бораца и цивила

07.11.2022.

Парастосом, полагањем вијенаца и паљењем свијећа на Глођанском брду јуче је обиљежено 30 године од страдања 126 бораца Војске Републике Српске и цивила које су 6. новембра 1992. године на свиреп начин убили припадници такозване Армије БиХ.

Сјећању на овај злочин придружио се и Бесмртни пук са фотографијама погинулих бораца на Глођанском брду, који је из Доње Каменице кренуо пјешке до мјеста страдања српских војника и цивила.
Парастос је служило мјесно свештенство, а вијенце су положили породице погинулих бораца, представници борачких организација Зворника и Шековића, градоначелник Зворника Зоран Стевановић и представници општина Шековићи и Осмаци, те Трећег пјешадијског пука Војске Републике Српске, Полицијске управе Зворник и појединци.

Савјетник министра за борачко инвалидску заштиту у Влади Републике Српске Стјепан Мацановић рекао је да су прије 30 година на овом мјесту мучки убијени припадници Војске Републике Српске и да за овај страшан злочин још нико није одговарао.

Он је, између осталог истакао да треба његовати и баштинити традицију сјећања на погинуле на Глођанском брду и због будућих нараштаја и поколења, јер смо свједоци покушаја прекрајања историје.
Предсједник Градског удружења породица заробљених и погинулих војника и несталих цивила Зворник  Миливоје Марковић рекао је да је на Глођанском брду почињен страшан злочин што је документовао и патолог Зоран Станковић који је радио идентификацију и патолошке налазе.
Према његовим ријечима још увијек се тражи девет људи, али се ни од кога не може добити информација гдје се налазе њихови посмртни остаци.

Pin It on Pinterest

Share This