Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » На Глођанском брду обиљежено 30 година од страдања 126 српских бораца и цивила
На Глођанском брду обиљежено 30 година од страдања 126 српских бораца и цивила

Парастосом, полагањем вијенаца и паљењем свијећа на Глођанском брду јуче је обиљежено 30 године од страдања 126 бораца Војске Републике Српске и цивила које су 6. новембра 1992. године на свиреп начин убили припадници такозване Армије БиХ.

Сјећању на овај злочин придружио се и Бесмртни пук са фотографијама погинулих бораца на Глођанском брду, који је из Доње Каменице кренуо пјешке до мјеста страдања српских војника и цивила.
Парастос је служило мјесно свештенство, а вијенце су положили породице погинулих бораца, представници борачких организација Зворника и Шековића, градоначелник Зворника Зоран Стевановић и представници општина Шековићи и Осмаци, те Трећег пјешадијског пука Војске Републике Српске, Полицијске управе Зворник и појединци.

Савјетник министра за борачко инвалидску заштиту у Влади Републике Српске Стјепан Мацановић рекао је да су прије 30 година на овом мјесту мучки убијени припадници Војске Републике Српске и да за овај страшан злочин још нико није одговарао.

Он је, између осталог истакао да треба његовати и баштинити традицију сјећања на погинуле на Глођанском брду и због будућих нараштаја и поколења, јер смо свједоци покушаја прекрајања историје.
Предсједник Градског удружења породица заробљених и погинулих војника и несталих цивила Зворник  Миливоје Марковић рекао је да је на Глођанском брду почињен страшан злочин што је документовао и патолог Зоран Станковић који је радио идентификацију и патолошке налазе.
Према његовим ријечима још увијек се тражи девет људи, али се ни од кога не може добити информација гдје се налазе њихови посмртни остаци.