Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Могућности гријања града Зворника енергетским ресурсима из „Алумине“

Могућности гријања града Зворника енергетским ресурсима из „Алумине“

25.10.2023.

Компанија „Алумина“ својим енергетским ресурсима могла би да обезбиједи гријање потрошача у граду Зворнику, који тренутно користе услуге „Зворник-стана“. На ову тему разговарало се на састанку у „Алумини“, гдје су предочене могућности реализације овог пројекта. Одавно већ постоји иницијатива да највећи зворнички колектив коришћењем својих ресурса енергије, односно топле воде, учествује у топлификацији града Зворника.

-Јуче  смо одржали први састанак о могућностима изградње топловода, који би из „Алумине“ топлу воду испоручивао „Зворник-стану“ за потребе гријања становништва и пословних простора у граду – каже Бојан Ивановић, градоначелник Зворника, који је иницирао  састанак руководства „Зворник-стана“, челника града и Управе „Алумине“ и инжењерског кадра ове компаније како би се сагледале могућности будуће сарадње на пословима гријања Зворника.

Према ријечима Ивановића, разлог за покретање ове идеје јесте нестабилно тржисте гаса, како у погледу цијена, које константно расту, тако и у будућности неке укупне будуће испоруке гаса.

-Како би избјегли неке нежељене сценарије,  интерес нам је да направимо нови систем гријања, који би био јефтинији за становништво, а истовремено и сигурнији. Први корак јесте израда студије изводљивости, из које ћемо видјети све могућности гријања на овај начин – рекао је Ивановић.

Директор „Зворник-стана“ Стево Савић каже да је ово предузеће изузетно заинтересовано за реализацију  овог пројекта, а један од кључних разлога, по ријечима Савића,  је тај што „Зворник-стан“ нема алтернативно снабдијевање са другим енергентима, пошто су постојећа мазутна постројења која посједују практично неупотребљива због јако лошег стања у којем се налазе.

-Проблеми и трзавице усљед геополитичких дешавања у погледу сигурности снабдијевања природним  гасом један су од отежавајућих момената, као и сама цијена овог енергента која је, у посљедње вријеме,  значајно порасла – каже Савић, износећи најновији примјер Владе Бугарске, која је донијела одлуку да уведе порез на транзит гаса кроз ту земљу.

По његовим ријечима, уколико дође до реализације ове одлуке, то би се одразило и на повећање цијене гаса у Босни и Херцеговини за неких 30 одсто.

-Све су то изазови који нас тјерају да трагамо за алтернативним рјешењима и логично је да покушамо исцрпити све идеје и могућности у енергетском систему који посједује компанија „Алумина“ , те у том правцу  покушамо пронаћи алтернативе које би значиле сигурност не само у нашем будућем пословању, већ и кад је у питању обезбјеђење адекватног и квалитетног гријања града Зворника – истиче Савић, додајући да је „Зворник-стан“,  након овог састанка, преузео обавезу да стручним службама „Алумине“, прије свега Техничком бироу ове компаније и људима који ће бити ангажовани на овом пројекту, достави  техничке податке који се односе на систем гријања, као и читав низ других параметара, битних за димензионисање пројектног задатка и израду одређеног приједлога техничког рјешења.

Предсједник Управног одбора компаније „Алумина“ Зоран Стевановић каже да је  још на почетку његове каријере на челу општине Зворник, прије 15 година, био зачетник идеје да се крене у реализацију једног оваквог пројекта, слично примјерима које имају Угљевик и Тузла, гдје се из тамошњих електрана, односно термоелектране, вишак топле воде транспортује до насељених мјеста Тузле и Угљевика ради гријања стамбених и пословних просторија.

 -Већ тада се родила идеја да то покушамо направити и у Зворнику како би значајно појефтинили цијену гријања по квадратном метру стамбеног и пословног простора у нашем граду, те самим тим обезбиједили  континуитет у снабдијевању и независност од берзанског кретања цијене гаса – каже Стевановић, подсјећајући да су разговори на ову тему вођени и са литванским руководством фабрике док су управљали овим колективом.

Онда се, наставља Стевановић, десио стечај у Фабрици глинице „Бирач“, што је практично довело до немогућности реаговања по овом питању у стечајном поступку. У таквим околностима, како објашњава предсједник Управног одбора „Алумине“, није било простора, воље, а ни снаге , да се било ко  бави овом темом, јер је била борба да се сачува фабрика и радна мјеста.

-Сада, када је много судских спорова ријешено и кад смо дошли до ситуације да се назире крај стечаја у „Бирачу“, вријеме је да се направи једна студија и ураде могућа техничка рјешења, те да се крене у том правцу – истиче Стевановић.

Он каже да је будућност гријања у Зворнику у сваком  случају у могућности коришћења топле воде из ове фабрике.

-Свједоци смо поскупљења гаса и ове године и минуса  који је „Зворник-стан“ направио за претходну грејну сезону, гдје је оставио исте цијене не помјерајући их на штету наших суграђана, што је ово предузеће довело у врло тешку ситуацију. Очекујемо да у наредном периоду топла вода коначно крене из ове фабрике према граду и да Зворник добије стабилно снабдијевање енергетским ресурсом из „Алумине“, а да грађани Зворника имају стабилно и значајно јефтиније гријање у односу на оно које данас плаћају – закључује предсједник Управног одбора „Алумине“ Зоран Стевановић.

(Служба за односе са јавношћу „Алумине“)

Pin It on Pinterest

Share This