Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Министар Шеранић: Добро је што се у Зворнику инфраструктурно рјешавају и Дом здравља и Центар за социјални рад

Министар Шеранић: Добро је што се у Зворнику инфраструктурно рјешавају и Дом здравља и Центар за социјални рад

13.10.2020.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић посјетио је данас Зворник гдје се састао са градоначелником Зораном Стевановићем, те директорима Дома здравља и Центра за социјални рад. Разговарало се, прије свега, о организовању примарне здравствене заштите и  раду Центра за социјални рад, о пандемији и другим темама.

Министар је оцијенио да, оно што је добро јесте да се инфраструктурно рјешавају и Дом здравља и Центар за социјални рад.

„Са тог аспекта морам изразити задовољство и честитати и градоначелнику и руководиоцима ових установа с обзиром да ће грађани Зворника имати боље услове и већи квалитет у пружању услуга. Разговарали смо данас како организовати и даље унаприједити здраствену заштиту, не само у граду него и у амбулантама које покрива Дом здравља, како и на који начин обезбиједити функционисање и већу присутност доктора медицине и здравствених техничара у тим мјестима како би се правовремено могла пружити здравствена заштита. Што се тиче Центра за социјални рад са повећањем квадратуре постоји могућност регистровања неких нових дјелатности у оквиру Центра, прије свега мислим на активности које се односе на осјетљиве категорије. Епидемија вируса корона је незаобилазна тема и данас смо разговарали и са аспекта  организовања функционисања не само здравственог и система социјалне заштите, него и  образовног система и какво је ту стање. Такође и како организовати рад фирми које имају више од 100 радника и како помоћи послодавцима да одрже свој процес, јер задржавање и функционисање економије и функционисање образовног система, поред оног основног циља, здравствене заштите, и јесу суштинске мјере Института.“

Шеранић је додао да је упознао градоначелника и са закључцима јучерашњег Републичког штаба за ванредне ситуације  и о томе да Институт за јавно здравство са штабом сада прати локалне заједнице гдје ће они који воде штабове по локалним заједницама имати обавезу да доносе рестриктивније мјере по питању раста броја лица заражених короном.

„Од данас ступају на снагу измјене, односно допуне Закона о заштити становништва од заразних болести које подразумијевају да се оним прекршиоцима и пословним субјектима који не испуњавају обавезе које имају по препорукама могу забранити и ограничити рад на седам дана, а ако понове прекршај онда им се забрањује на 15 дана. Оно што ја упорно говорим је да треба да размишљамо како да поштујемо мјере, а не шта ћемо да радимо ако не поштујемо мјере. Јавност зна да у Републици Српској ванредна ситуација константно на снази и нисмо мијењали мјере које смо донијели и управо нам је и била намјера да се што више и брже привикнемо да октобар и новембар дочекамо са тим мјерама, са маскама на лицу како бисмо се заштитили и како бисмо омогућили да живот функционише, рекао је Шеранић.

Градоначелник је истакао да се разговарало и о условима у којима ради Дом здравља гдје се увелико изводи реконструкција и гдје се организационо морају прилагодити таквој ситуацији.

„Разговаали смо и о ситуцији у амбулантама Цапарде и Осмаци које су на територији општине Осмаци, а организационо припадају Дому здравља Зворник, као и о ситуацији у Центру за социјални рад. Сва социјална давања и све редовне активности ова установа спроводи и у условима пандемије и задовољни смо њиховим радом. Они ће почетком наредне години добити и нови функционалан, три пута већи простор у центру града, у непосредној близини Дома здравља. Захвалност овом приликом и  министру за сва средства која смо добили, на крају крајева и за реконструкцију и изградњу Болнице и за све оно што се чини да здравствени систем издржи у вријеме пандемије и што поправљамо ситуацију за наредне генерације гдје ће ове наше здравствене установе бити по мјери неких значајно развијенијих средина.“

Градоначелник је поручио да се треба борити да се мјере поштују, јер тамо гдје се поштују број заражених не може расти вјечно, односно раст ће се зауставити и почеће да пада.

Pin It on Pinterest

Share This