Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

Пети дан „Зворничког љета“ довео је у наш град витезове из средњевјековног периода који су прошетали градским улицама и зауставили се у дјечијем паркићу гдје су их са радошћу и знатижељом дочекали мали Зворничани који су се са њима фотографисали.

Витезови су из приједорског удружења „Русаг“ чији је предсједник Младен Чикић рекао да им је циљ да се најмлађи поистовете са њима и да се лепо забаве.

„Бавимо се реконструкцијом средњевјековног периода са освртом на овај простор, највише за вријеме  владавине Твртка Првог Котроманића и свих властелина који су заједно са њим владали. Сам наш назив потиче од изворне ријечи која је тада значила сабор гдје се Твртко окупљао заједно са њима и одлучивали су о неким кључним питањима за оно доба. Ми се бавимо и  израдом оруђа, оружја, одјеће и свега онога што је специфично за тај период.“

Већ сутра они ће на градској плажи приредити дјечије витешко село са доста игара за малишане.

Вечерас је у Дому омладине одржано и Гусларско вече. Бошко Голијанин, гуслар из Зворника, члан Гусларског друштва „Гаврило Принцип“ из Источног Старог Града, захвалио се Градској управи Зворник јер су имали слуха, као и више пута до сада, и уврстили их у програм „Зворничког љета“.

На концерту су учествовали гуслари из четири друштва и то „Филип Вишњић“ Бијељина, „Романија“ Соколац, „Вук Караџић“ Лозница и „Гаврило Принцип“ Источни Стари Град.

„За гусле се зна да су најстарији српски инструмент, преко њих се некада преносила наша историја и описивани су српски историјски догађаји. Гусле су задржале свој идентитет, своју културу која и данас траје и ми гуслари одржавамо ту традицију са љубитељима гусала – рекао је Голијанин.

Водитељ програма био је књижевник Љутомир Рундић Романијски.

У оквиру програма „Зворничког љета“ публика је имала вечерас прилику да погледа филм „G.I. Joe snake eye“ чија је пројекција одржана на бетонском игралишту код Соколског дома чиме је завршен тродневни љетњи биоскоп.

Pin It on Pinterest

Share This