Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
 1. Почетна
 2.  » 
 3. Животна средина
 4.  » Квалитет ваздуха
Квалитет ваздуха

Град Зворник лежи на источним обронцима Мајевице на надморској висини од 146 m. Зворникимаповољан геостратешки положај јер се уњемуукрштајуважнипутеви према Сарајеву, Београду, Новом Саду, Бијељини и Тузли. Скоро да је географски лоциран тачно на средини пута за три велика урбана центра: Београд, Нови Сад и Сарајево. Преко два моста на ријеци Дрини одвија се друмски и жељезнички саобраћај са свим дијеловима Србије.

У 2020. години вршено је испитивање квалитета ваздуха на три локације у граду Зворнику, и то:

 • на улазу у насеље Зворник с јужне стране (код Соколског дома – бетонско игралиште),
 • на улазу у насеље Зворник са сјеврене стране (код Ватрогасног дома),
 • у индустријској зони у Каракају (Јадар).

Испитивање је вршила Јавна научноистраживачка установа „ИНСТИТУТ ЗА ЗАШТИТУ И ЕКОЛОГИЈУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“ Бања Лука по принципу 24-часовног аутоматског узорковања у трајању од три дана и то oд 21.01.-24.01.2020. године.

Према Уредби о вриједностима квалитета ваздуха (Службени гласник Републике Српске бр. 124/12) и на основу коментара резултата може се закључити следеће:

 • Средња дневна вриједност концентрација сумпордиоксида у животној средини је испод граничне вриједности ваздуха за заштиту здравља људи на локацији мјерења.
 • Средња дневна вриједност концентрација азотдиоксида у животној средини је испод граничне вриједности ваздуха и испод толерантне вриједности ваздуха за заштиту здравља људи на локацији мјерења.
 • Средња дневна вриједност концентрација угљенмоноксида у животној средини је испод граничне вриједности ваздуха и испод толерантне вриједности ваздуха за заштиту здравља људи на локацији мјерења.
 • Средња дневна вриједност концентрације РМ10 у животној средини је испод граничне вриједности ваздуха и испод толерантне вриједности ваздуха за заштиту здравља људи на локацији мјерења.
 • Средња дневна вриједност концентрације озона у животној средини је испод циљне вриједности ваздуха за заштиту здравља људи на локацији мјерења.
 • Такође напомињемо да у граду Зворнику постоји градска топлана А.Д. „Зворник стан“  која као основни енергент користи гас и пружа услуге грејања за 1514 корисника.

 

Pin It on Pinterest

Share This