Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

Друго вече Зворничког љета протекло је у знаку изложби и рок музике. На Ђурђевграду Сликарска радионица „Палета“ уприличила је изложбу 10 година рађених тематских цјелина на 56 метара дугим платнима.

Оснивач и руководилац „Палете“ Јово Лалић назвао је изложбу историјским перформансом додавши да је његова велика жеља била да се она одржи на Ђурђевграду.

„Ова платна до сада су видјели и градови Београд, Нови Сад, Вишеград, Беч. На њима су разне тематске цјелине као што је 600 година Зворника или које се дотичу чак и глобалних проблема, од миграција, наталитета, проблема Рома, а ту си о Битлси, као и режисер Емир Кустурица и Иво Андрић који су на челу те композиције у простору. Драго ми је да смо у овом амбијенту и простору јер ћемо на неки начин увести људе у причу о једном од, да не кажем највећих културно-историјских споменика. Жеља ми је да овај перформанс покрене неку акцију и жеља ми је да се кула на неки начин умије, рестаурира и отвори за Зворничане и туристе.“

Платна су стварали Палетини ученици различитих генерација, а досликавана су у Бечу, Београду и гдје год су излагана.

Центар за истраживање и очување културно-историјске баштине др Ђорђе Лазаревић приредио је на платоу испред Касине изложбу „Разгледнице Зворника“, а отворио ју је градоначелник Зоран Стевановић. Он је рекао да дугујемо захвалност аутору изложбе и његовом покојном оцу који је из свог хобија најприје а касније је то преточио у једну озбиљну активност, прикупљао разгледнице из разних периода живота Зворничана.

„Велика је вредност имати пред собом један пресек посљедњих 130 или више година, видјети како је овај град изгледао, куд је текла ријека Дрина, како су изгледале њене обале, како су изгледали објекти. И сам се сјећам кад је цјелокупан саобраћај од Сарајева до Београда или до Бијељине ишао баш овом улицом. Са данашње позиције броја возила и начина одвијања саобраћаја то је незамисливо. Зграда преко пута дјечијег парка коју смо некада звали стара Дрина на једној разгледници се види као хотел Вијен у вријеме Аустроугарске, па на другој разгледници,  након Првог свјетског рата, као хотел „Београд“, а данас, након несретне приватизације не служи ничему осим што има неколико оронулих станова на спрату и неколико локала у приземљу. Први пут Касина испред које стојимо појавила се на једној разгледници 1910. године, баш у овом облику, са овом фасадом, овим улазом, а до улице је био још један. За сваки од објеката који препознате на овим фотографијама види се његова историја.“

Милош Ивановић, извршни директор Центра, истакао да су разгледнице из периода од 1899. до 2020. године.

„Зворничани ће моћи да виде како је изгледао Зворник, како се развијао кроз 200 разгледница које су подијељене по временским цјелинама. Разгледнице су из колекције покојног професора Зорана Ивановића. Овај пројекат финансијски су подржали Кабинет предсједника Републике Српске и Градска управа Зворник.“

Археолог и кустос из Музеја „Семберија“ Мирко Бабић рекао је да се тешко речима може дочарати оно што се представља сликом.

„Милош и људи у овом удружењу представљају нит између времена далеких и будућности и они су драгоцјени у данашњици. Оно што Зворник издваја као културно сједиште регије је постојање Регионалног архива и то је велика предност овог града. Међутим, ту има довољно мјеста да људи попут Милоша Ивановића дају свој допринос у проучавању прошлости – рекао је Бабић који је напоменуо да је више од половине  разгледница први пут приказано јавности.

Вече је завршено рок концертом зворничких бендова на бетонском игралишту код Соколског дома. Басиста Небојша Симикић рекао је да група „Лавиринт“ под тим именом постоји од 2003, а у неком оквирном саставу од 1996. године.

„Свирамо рок музику и живимо рок. Вечерас ћемо свирати нешто наших пјесама и нешто обрада – рекао је и додао да, када су почињали, нису имали ни инструменте, али су имали довољну жељу, тако да и данас свирају и не знају себе без тога.

Фронтмен групе 4 o’clock Марко Перић казао је да постоје пет година и свирају широм Србије, Републике Српске, БиХ.

„Ово је оно што волимо и за шта живимо. Покушавамо да радимо неку нашу музику, да направимо неки свој стил, да се пробијемо у данашње тешко време за ту неку стару популарну музику. Наступи на оваквим манифестацијама су значајни јер дају могућност да се упознамо са публиком, да им се представимо, да промовишемо оно што свирамо.“    

Pin It on Pinterest

Share This