Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Из градског буџета 10.000 КМ за другу фазу радова на планинарском дома у Лијешњу и „Јеринину стазу страсти“
Из градског буџета 10.000 КМ за другу фазу радова на планинарском дома у Лијешњу и „Јеринину стазу страсти“

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић уручио је данас предсједницима Планинарско еколошког удружења „Корак“ и Планинарског друштва „Младост“  рјешење о додјели 10.000 КМ за другу фазу радова на уређењу планинарског дома у Лијешњу и додатно обезбјеђење неприступачних дијелова „Јеринине стазе страсти“.

Градоначелник је приликом данашњег боравка у Лијешњу поручио да је најважније да постоје оваква друштва у нашем граду.

 „Ниво друштвене одговорности коју су они показали је на једном озбиљном нивоу какав се ријетко среће код наших суграђана. Риједак је случај да се два друштва уједини, нарочито данас када сви желе да се дијеле, одцијепе од некога, а они практично раде као једно друштво. Њихова активност на чишћењу стазе према Ђурђевграду и тврђаве ме је лично, али и све моје сараднике фасцинирала. Стога и сви наши суграђани треба да знају о каквим се добрим људима ради. Ми ћемо продубити сарадњу са њима у будућем периоду. Сада смо им на конкурсу за додјелу средстава невладиним организацијама издвојили 10.000 КМ које ће они, сигуран сам, искористити на најбољи начин, а највише у адаптацију овог објекта. Мислим да су они права организација и врло брзо ћу им се придружити да будем њихов члан.“

Директор Туристичке организације Града Зворника Ивана Ђокић Милановић рекла је да се уређењем планинарског дома добија адекватан смјештајни објекат за туристе који воле нетакнуту природу.

 – Ово је диван амбијент и подржавамо наше планинаре у њиховим активностима. Раније смо радили на промоцији и мапирању стаза те на едуковању планинарских водича. И у наредном периоду радићемо на подршци малим пројектима, али и промоцији урађеног.“

Зоран Смиљанић, члан УО ПЕУ „Корак“ оцијенио је да је за похвалу да су се два друштва ујединила како би се након више од 40 година постојања у Зворнику добио планинарски дом.

 „Циљ нам је да дом буде на услузи не само планинарима, него и љубитељима природе, као и школске дјеце. Планирамо да овдје доведемо ученике да имају школу у природу јер за то у Зворнику нема прилике. Такође, желимо да и нама други планинари дођу у госте, као што ми идемо код њих. Тако смо након уређења „Јеринине стазе страсти“ имали више од 150 планинара на тој стази, а у протеклих пет година преко 1.000 планинара из БиХ, Србије и других земаља били су дио наших акција. Зато желимо да овај дом буде самоодржив, односно да се његове услуге издају у смислу спавања, спремања хране.“

Смиљанић је напоменуо да су планинари радили волонтерски, те се захвалио донаторима и Градској управи на континуираној помоћи у обнови школског објекта у Лијешњу како би га преуредили у планинарски дом.

Према ријечима Јовице Лазића, предсједника Грађевинског одбора који су формирала оба друштва, за скоро четири мјесеца од руине направили су један пристојан објекат.

Он је рекао да су санирали кров, урадили олуке, вањски тоалет, струју јер је било свега неколико утичница у објекту, тоалете, дио подова покрили плочицама.

„У плану нам је у наредном периoду да се уради септичка јама, изравњавајући слој и плочице у дневном боравку, те префарба столарија. Ипак, од свега је најважније прво поставити ригипс и направити спуштене плафоне, те уредити зидове. На крају бисмо се вратили крову како бисмо замијенили летве и цријеп јер је овај стар 60 година.“

Јанко Микић, предсједник Планинарског удружења „Младост“ истакао је да дом значи много за планинаре како би могли реализовати своје активности и походе. 

„Удружили смо се и заједно са Градском управом заиста прионули вриједно на посао како бисмо имали све услове потребне оваквим друштвима, те да би се могли регистровати у Планинарски савез Републике Српске. Основно је да објекат има купатило, кухињу, дневни боравак, спаваоницу, што овај објекат тренутно има – рекао је Микић и додао да су са радовима кренули почетком године истакавши да треба још доста да се уради те да им је и даље потребна помоћ донатора за завршетак онога што су замислили.

Планинари оба друштва су уз помоћ ловаца спремили гулаш и друга јела како би озваничили крај прве фазе радова на овом објекту и најавили другу фазу, али и да би се захвалили представницима Градске управе Зворник и донаторима на досадашњој помоћи чији је циљ да Зворник добије урађен планинарски дом.

Школски објекат у Лијешњу предат је ПЕУ „Корак“ и ПД „Младост“ на кориштење и управљање на основу скупштинске одлуке донесене маја прошле године.