Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

28.02.2020. године

Због повећаног броја пацијената заражених вирусом корона у Италији, а с циљем заштите здравља становништва, Институт за јавно здравство Републике Српске препоручује особама које су у последњих 14 дана боравиле или долазе из Италије, посебно на територији Сјеверне Италије, али и Кине, Јужне Кореје и Ирана, да се телефонски јаве надлежним домовима здравља, како би се узели подаци, евентуално предузеле епидемиолошке мјере, односно дали савјети о даљем поступању.

У случају појаве респираторних симптома, повишене тјелесне температуре, кашља и отежаног дисања потребно је одмах телефоном обавијестити надлежни дом здравља ради давања даљих мјера превенције.

С обзиром на тренутну неповољну епидемиолошку ситуацију у Италији, Институт за јавно здравство Републике Српске препоручује да се одгоде све екскурзије ученика и организована путовања у ову земљу до смиривања епидемиолошке ситуације.

Уједно, подсјећамо грађане  да је потребно да се придржавају превентивних мјера као што су често прање руку, посебно након директног контакта са болесним људима или њиховом околином, избјегавање блиског контакта са особама које имају акутну респираторну инфекцију; особе који имају симптоме акутне респираторне инфекције требају приликом кашљања и кихања прекривати нос и уста једнократним марамицама које ће након употребе бацити.

Људи без респираторних симптома, попут кашља, не требају носити медицинску маску. Свјетска здравствена организација препоручује употребу маски за људе који имају симптоме ЦОВИД-19 и за оне који брину за особе које имају симптоме, попут кашља и грознице.

Институт за јавно здравство Републике Српске свакодневно прати епидемиолошку ситуацију и у складу са тим ће предлагати потребне препоруке.

Pin It on Pinterest

Share This