Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Инфраструктурна улагања у зворничко школство

Инфраструктурна улагања у зворничко школство

08.07.2022.

Град Зворник годинама улаже у образовање и образовну инфраструктуру како би се обезбиједила будућност града. Градоначелник Зворника Зоран Стевановић сваке године поред издвајања из градског буџета лобира за различите пројекте на вишим нивоима и код бројних донатора.

Зоран Стевановић, градоначелника Зворника

„У плану нам је реновирање крова на згради основне школе у Петковцима у вриједности од 112.000 КМ, као и у Скочићу гдје је потребно 40.000 КМ за кров и још 13.000 КМ за измјештање котловнице. У буџету града планирано је 135.000 КМ за инфраструктуру образовних установа. Планирамо и реновирање мокрих чворова у фискултурној сали основне школе у Роћевићу за шта је Председница Републике Српске издвојила 50.000 КМ, а град 36.000 КМ.  За студентске стипендије смо издвојили 200.000 КМ, а нешто више од 300.000 КМ за субвенцију превоза ученика. А све наше школе и предшколске установе имају сталну подршку Градске управе. Једна од таквих активности јесте и подршка Техничком школском центру приликом аплицирања на позив за реконструкцију зграде,“ истакао је градоначелник Стевановић.

Почетком ове године Технички школски центар је уз подршку града Зворника  аплицирао у оквиру позива за пројекат „Анализа инфраструктурних потреба образовних институција у Босни и Херцеговини“, након чега је урађена евалуација пријављених институција. Зворнички ТШЦ једна је од 20 одабраних средњих стручних школа у Босни и Херцеговини које ће добити средства од Европске Уније за реконструкцију школске зграде.

Према ријечима директора Техничког школског центра Горана Грујића половином јуна ова школа добила је обавјештење од конзорцијума „COWI’ који реализује пројекат да су изабрани и да очекују посјету Експертског тима овог конзорцијума.

„На основу плана реализације пројекта Експертски тим ће до краја ове године завршити пројекат за нашу школу, након чега ће Европска Унија започети неопходне процедуре, чије трајање је предвиђено на период од шест до девет мјесеци. Друга зграда наше школе кроз овај пројекат треба да буде у потпуности реконструисана, након чега ће ученици и запослени имати савремен и енергетски ефикасан објекат,“ закључио је Грујић. 

Зворнички Средњошколски центар „Петар Кочић“ дио је прекограничне сарадње са школом из Руме. Пројекат чија је вриједност 252.000 евра финансиран је од стране Европске уније, реализација је почела у мају прошле године и траје 18 мјесеци. Школа ће осим обуке и размјене искустава добити и опрему у вриједности од 35.000 еура, рекла је Биљана Писић, директорица СШЦ „Петар Кочић.

„Овај пројекат спаја двије угоститељске школе и обухвата серију различитих обука кроз које пролазе професори, ученици и њихови родитељи. Циљ обука је здрава исхрана, како направити здрав производ и наравно зближити наше двије школе.  Школа ће добити мини сушару за тјестенине, а двије постојеће учионице биће претворене у ресторан. Грађевинске радове финансираће Град Зворник, једним дијелом, а остатак финансирамо из средстава која су овој школи одобрена за реконструкцију,“ истакла је директорица Писић.

Град Зворник је један од најбољих у БиХ када је ријеч о обухвату дјеце предшколским програмом. Само у овој години њих 260 похађало је предшколску наставу у 13 одјељења. Рад са образовним установама и стално унапређивање услова у којима бораве и образују се дјеца Зворника је приоритетан. Градска управа ће наставити да пружа подршку институцијама и другим организацијама како би побољшали услове живота свих грађана Зворника.

Pin It on Pinterest

Share This