Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Градоначелник Зворника: „Грађанска патрола“ значајно убрзала рјешавање комуналних проблема

Градоначелник Зворника: „Грађанска патрола“ значајно убрзала рјешавање комуналних проблема

20.02.2024.

Апликација „Грађанска патрола“ је софтверско рјешење које је компанија „DVC Solutions“ поклонила локалним заједницама у Зворнику и Палама са циљем да се грађанима омогући активно учествовање у рјешавању комуналних проблема. Бесплатна је и пријаве о проблемима и неправилностима које грађани упуте су анонимне.

Чак 324 пријаве запримљене су од почетка кориштења апликације у Зворнику, са 78% ефикасности рјешавања пријављених проблема. Бојан Ивановић, градоначелник Зворника, каже да је овај постотак импресиван и задовољан је тренутним процесом дигитализације.

„Апликација ‘Грађанска патрола‘ је изузетно користан дигитални сервис који омогућава грађанима да пријављују комуналне проблеме из свог окружења путем мобилног телефона, 24 часа дневно, седам дана у седмици и то директно одјељењу Градске управе или комуналном предузећу које је надлежно за њихово рјешавање. Тиме се значајно скраћује вријеме од уочавања до пријаве, али и до рјешавања конкретног комуналног проблема. Проблеми из категорија непрописно паркирање на зеленим површинама и обиљеженим јавним паркинг мјестима, непрописно одлагање отпада и одвоз отпада, рјешавају се у најкраћем року, често и за пар сати. Ипак, њихова учесталост нас упућује на потребу за проналажењем системских рјешења и унапређењем стања у овој области. Тако Градска управа интезивно ради на повећању броја јавних паркинг мјеста и планира изградњу рециклажног дворишта. Једном седмично се састајем са начелницима одјељења гдје разговарамо и о томе како да постанемо још ефикаснији у рјешавању пријављених проблема“, изјавио је градоначелник Ивановић.

Иако постоји неколико паметних иницијатива у Босни и Херцеговини, по ријечима градоначелника, за Зворник је најзначајнији пројекат „Паметни градови – ка дигиталној трансформацији градова у БиХ“, који спроводи ГИЗ у партнерству са компанијама „Lanaco“ и „DVC Solutions“  и удружењем Бит Алијанса. Битно је истаћи да је захваљујући овом пројекту формиран Форум паметних градова Босне и Херцеговине у којем активно учествује и Град Зворник.

„Уз подршку консултаната ангажованих на пројекту ‘Паметни градови – ка дигиталној трансформацији градова у БиХ’, урађена је Процјена спремности за дигиталну трансформацију из које је произашла Мапа пута дигиталне трансформације града Зворника. Ријеч је средњорочном планском документу. До сада смо највише радили на стварању правне основе, изградњи инфраструктуре података и успостављању дигиталних сервиса. Кренули смо од имплементације законског оквира за заштиту података о личности и израде скупова отворених података за будући портал отворених података. Успоставили смо Географски информациони систем (ГИС), те покренули апликације ‘Паркинг’ и ‘Грађанска патрола'“, објаснио је Ивановић говорећи о кључним иницијативама и акционионим плановима који су до сада имплементирани или су у плану.

Што се тиче планова за даљи развој дигиталних иновација у Зворнику, у наредном периоду ће се радити на реализацији Мапе пута дигиталне трансформације града Зворника, док ће приоритет бити пројекти који се односе на унапређење организационе и технолошке инфратруктуре те промјену пословних процеса у складу са принципима дигиталне трансформације.

„Истовремено ћемо радити на идентификацији највише кориштених услуга Градске управе како бисмо успоставили најмање по једну дигиталну услугу за грађане и привреду. Током израде Мапе пута дигиталне трансформације организоване су фокус групе. Избор услуга које ће бити дигитализоване зависиће од фреквентности њиховог кориштења, али и резултата анкете грађана и привреде“, рекао је Ивановић.

Према ријечима градоначелника, дигитални екосистем на подручју града Зворника није довољно развијен. Једна средња школа образује ученике у струци електротехника за занимање техничар рачунарства и програмирања. Друга средња школа образује ученика у струци гимназија на рачунарско-информатичком смјеру, а у струци економија за занимање пословно-информатички техничар.

„На посљедњој сједници Савјета за образовање и запошљавање града Зворника, дата је иницијатива да се од школске 2025/2026 године у струци економија уведе занимање техничар дигиталног маркетинга. Такође, на сједници Привредног савјета града Зворника иницирано је формирање вибер групе као дигиталног канала комуникације са привредом. Са једним предузећем смо потписали смо уговор о сарадњи са циљем пружања ИКТ услуга предузећима са подручја града Зворника. Започели смо разговоре са још једним предузећем на тему организације ИКТ обука за незапослена лица са подручја града Зворника. Поред тога, у партнерству са једном локалном и једном међународном невладином организацијом радимо на успостављању пословног инкубатора који ће бити мјесто за развој и ИКТ предузетничких идеја“, закључио је Ивановић.

Треба имати у виду да локалне заједнице не могу саме изнијети процес дигиталне трансформације и неопходна им је подршка виших органа власти, академске заједнице и донаторских организација. Потребан је и законски оквир, као и помоћ у развоју људских капацитета и изградњи технолошке инфраструктуре. То су све предуслови за имплементацију паметних рјешења и успостављање комплетних дигиталних сервиса у складу са потребама и очекивањима грађана и привреде.

Pin It on Pinterest

Share This