Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

18.12.2019. године

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић задовољан је динамиком радова у датим условима на реконструкцији Моста краља Александра Првог Карађорђевића.

Градоначелник је данас заједно са својим замјеником Бојаном Ивановићем и Мирославом Лазаревићем, директором фирме „Еникон градња“ која је извођач радова, био на Мосту гдје се упознао са током радова.

„Наша очекивање су била да је челична конструкција моста у много бољем стању,  али након скидања првих слојева коловиза видјели смо какво је реално стање и дошло се до закључка да се много тога мора промијенити. Пројектант је морао дати сагласност и на неке измјене у самом пројекту и то је значајно утицало на рокове. Ја сам задовољан динамиком коју је извођач у датим условима постигао и коју постиже и мислим да даје свој максимум. Након што се заврши бетонирање посљедњег метра, извођач радова, представници општине Мали Зворник, Граничне полиције БиХ, надлежних институција Србије заједно са Градском управом Зворник анализираћемо како даље, да ли дозволити прелазак наших суграђана у неким терминима, под одређеним условима, са неким оградама и тачно одређеним правцем кретања. То је озбиљан безбједносни изазов, да отворимо мост за пјешаке без обзира што ће бити завршен коловоз и сви заједно морамо бити опрезни.“

Према Лазаревићевим ријечима, за 15 лијепих дана са температурама које неће бити испод нуле, требало би да буду завршени комплетни радови на доњем појасу моста. Он је рекао да је до сада у том дијелу моста урађено преко 80 посто предвиђених радова.

„Остала је још демонтажа око 15 метара старе конструкције, да видимо на том дијелу каква је та конструкција и мислимо да ће ту бити одређених санација.  Што се тиче пјескарења доњег појаса треба нам још 15 лијепих дана, односно не смемо имати минусе спољашње температуре јер не можемо да вршимо фарбање, и да завршимо бетонску конструкцију и комплетан доњи појас и након тога да са надлежнима договоримо како регулисати кретање пјешака.“

Он је напоменуо да се у реконструкцију моста кренуло амбициозно, али да се са отварањем првих поља и првих 10 метара моста видјело да конструкција није онаква каква је пројектом дефинисана и морало се приступити измјени пројектне документације.

„Било је јако пуно лоше челичне конструкције и скроз се морало предвидјети ново  рјешење,  а конструкција се морала мијењати и због свега тога изгубили смо 6-7 седмица.“

Рок за завршетак свих радова који су почели 28. августа је годину дана. Лазаревић је напоменуо да ће, чим буду завршени радови на доњем појасу, кренути са радовима на горњем појасу, а потом на хидроизолацији бетонске конструкције и асфалтирању, те постављању расвјете.

Pin It on Pinterest

Share This