Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Градоначелник уприличио пријем за глумца Крстовића и екипу „Првог кадра“
Градоначелник уприличио пријем за глумца Крстовића и екипу „Првог кадра“

У Дому омладине у Зворнику вечерас у 19:00 часова свечано ће бити отворен 15. Међународни филмски фестивал документарног филма „Први кадар“ у оквиру чега ће премијерно бити приказан филм „Келти“ редитељке Милице Томовић.

Поводом ове манифестације која се организује у Зворнику и Источном Сарајеву и траје од 29. новембра до 2. децембра градоначелник Зворника Зоран Стевановић уприличио је пријем за екипу фестивала и специјалног госта глумца Миодрага Микија Крстовића, лауреата овогодишњег Првог кадра коме ће вечерас у Дому омладине бити уручена Плакета „Лик кнеза Павла Раденовића“.

Градоначелник се захвалио гостима јер су одабрали Зворник као једног од домаћина.

„То је један од доказа да Зворник препознаје културна дешавања и значајан дио буџетских средстава у току године издваја у том смјеру. Треба рећи да се наш Дом омладине у неком смислу самофинансира, захваљујући прије свега пројекцијама филмова и то таквим да у нашем биоскопу гледамо најновија остварења, одмах након пројекција у неким великим градовима. Томе је и Градска управа дала свој допринос, али, прије свега, мислим да је одржавање Фестивала подстакло наше суграђане да посјећују биоскоп, упркос и пандемијским мјерама које су на снази.“

Он се захвалио госту Крстовићу кога смо гледали у познатим филмовима и серијама које су снимане бившој југословенској кинематографији, а данас и српској. Градоначелник је познатом глумцу уручио поклон за сјећање на данашњу посјету Зворнику.

Крстовић се захвалио истакавши да осјећа велику радост, задовољство и понос.

„Дивно је што овај фестивал постоји, срећан сам што сам на овом малом јубилеју – рекао је Крстовић који је додао да се захваљујући и фестивалима ствара публика.  

Умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић-Штифанић истакла је да је едукација филмске публике једна је од најзначајнијих мисија „Првог кадра“, не само кроз Фестивал, него и кроз филмски караван и бројне радионице које организују у Републици Српској.

„Тако је и ове године Фестивал у Зворнику почео пре званичног отварања, 27. новембра, када је са радом кренула радионица анимираног филма у сарадњи са Студијом цртаног филма из Ниша и завршиће се 1. децембра, последњег фестивалског дана у Зворнику. У оквиру те едукације и средњошколска публика имаће прилику да присуствује док мастеркласу проф. Драгана Елчића и едукативним филмовима у продукцији „Застава филма“. Имамо и богат такмичарски програм и ове године, 40 филмова у шест такмичарских селекција, али и значајна остварења из области играног филма. Мислимо да је наш програм који је прије пет година кренуо „Дођи у биоскоп“  у циљу повратка публике у биоскопе заиста дао добре резултате у Зворнику, али и у Источном Сарајеву гдје је коначно почео да ради биоскоп „Мај синема“.

Она је напоменула да ће публика у Зворнику имати прилику да два дана након београдске премијере  види филм „Келти“ додавши да се на тај начин промовише и кинематографија екс-ју регије.

Играни филм „Келти“ свјетску премијеру имао је у Берлину. Добитник је награде Међународне федерације филмских критичара за најбољи играни филм на 50. Молодист фестивалу у Кијеву. Карте за вечерашњу премијеру поклон су Градске управе Зворник и могу се преузети на билетарници Дома омладине. 

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске уз подршку Града Зворника и Града Источно Сарајево који су и домаћини манифестације која се реализује уз поштовање свих епидемиолошких мјера.