Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Градоначелник Стевановић: ситуација крајње озбиљна, неопходно стриктно придржавање прописаних мјера

Градоначелник Стевановић: ситуација крајње озбиљна, неопходно стриктно придржавање прописаних мјера

10.07.2020.

10.07.2020. године

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић саопштио је да ће због тренутне епидемиолошке ситуације у нашем граду од вечерас бити забрањена музика уживо, а од понедељка ће бити уведене и ригорозније мјере уколико сваки појединац, предузетник, одговорни у правним субјектима не покажу дисциплину и одговорност у спровођењу превентивних мјера.

Он је на данашњој конференцији упозорио суграђане да је ситуација крајње озбиљна и позвао оне који имају планиране прославе да их сведу на минималан број људи, јер су окупљања највећа опасност од ширења заразе.

Градоначелник је упозорио да ће, уколико се садашњи тренд настави још двије седмице, наш здравствени систем доживјети колапс. Он је додао да на подручју нашег града више нема кластера, те да је вирус ушао у нашу средину што значи да нико не може знати гдје се све може заразити.

„Све који славе молим да то ураде у кругу своје породице. Апелујем да у црквама буде највише 50 људи, да сви вјерници носе маске и имају растојање. У Covid одјељењу наше Болнице тренутно је 14 пацијената, међу њима је неколико са средње тешким симптомима. Слободан је само један кревет. Респираторне амбуланте у Дому здравља и Болници раде без престанка и у њима се обавља од 50 до 100 прегледа дневно. Свакодневно имамо двоцифрен број новозаражених и бојим се да не дођемо у ситуацију да нашу цијелу Болницу претворимо у Ковид болницу, а то значи да ни један пацијент са другим обољењем неће моћи да се лијечи. Поред тога свакодневно нам здравствени радници „искачу“ из радног процеса, јер су или били у контакту са зараженом особом или су и сами заражени.“

Градоначелник је истакао да неки наши заражени суграђани не желе да дају имена својих контаката, да неће да се одазову да приме рјешење о кућној изолацији, те позвао све на највећу могућу одговорност.

„Од 1. јула имамо 64 новозаражена, а у овој седмици 44. Овај тренд се не смије наставити, морамо озбиљно схватити ситуацију, носите маске у затвореном простору и увијек одржавајте дистанцу, само тако можемо помоћи себи, својој породици, читавој заједници. Овом приликом морам напоменути и да, ако погледамо старосну структуру заражених, у односу на период март-мај, видимо да има много младих људи, а имали смо, нажалост, и један смртни случај. Нашим најстаријим суграђанима сам најзахвалнији, јер се они најодговорније придржавају мјера. Њих је сада најмање међу зараженима што нам показује да се само тако можемо сачувати.“  

Градоначелник је поручио да нема повлаштених ни у једној сфери, те да ће сви који се не буду придржавали мјера бити санкционисани.

„Све суграђане молим да ситуацију схвате крајње озбиљном и ако се придржавамо прописаних мјера, неће бити потребе да се затварају предузећа, угоститељски и други објекти. Уколико предстојећег викенда будемо имали лоше информације са терена, у понедељак ћемо одлучити о увођењу ригорознијих мјера.“

Pin It on Pinterest

Share This