Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

03.04.2020. године

Охрабрени смо јер су резултати тестирања свих примарних контаката са три заражена лица са наше регије негативни на вирус корона. Међутим, сви морамо још дисциплинованије да спроводимо све мјере јер су ове двије седмице најкритичније, рекао је командант Градског штаба за ванредне ситуације и градоначелник Зворника Зоран Стевановић.

На редовној конференцији за новинаре он је упозорио да не смије бити окупљања, излета, дружења, а све у циљу заштите здравља и спречавања ширења вируса.

„За оне који крше самоизолацију од данас су у функцији два шатора гдје умјесто кревета  спавате на душеку, спољашњи је тоалет и вода. Зар треба да комфор својих домова мијењате за такве смјештаје, зато што не поштујете мјеру самоизолације и угрожавате и себе и све дуге људе. Морамо бити одговорни и кад је ријеч о томе да нема окупљања, бићемо још ригорознији, полиција ће спроводити контроле и за све оне који понове прекршаје слиједи локални шаторски карантин. Суграђане старије од 65 година још једном позивам да не излазе без потребе, јер ризикују много, а млађе суграђане молимо да у периоду од 7 до 10 часова уторком и петком не праве гужве како би пензионери у банкама, апотекама и трговинама завршили своје обавезе. Оно што не стигну да обаве нек зову волонтерски сервис. Сви морамо схватити озбиљност ситуације и придржавати се сваке мјере и препоруке најдисциплинованије.“

Градоначелник је подсјетио да је првобитно било дефинисано да локални  карантин буде на граничном прелазу и да се људи који стижу из иностранства смјештају у шаторе на 14 дана,  те да се  касније приступило обезбјеђивању смјештаја у објектима од чврстог материјала.

„Ми поступамо према закону и упутствима која добијамо од републичких институција. Сва лица која стижу из иностранства морају на 14 дана у локални карантин. Ми смо обезбиједили скоро 1.000 квадрата гдје се налази 30 кревета, што значи да има сасвим довољно простора, тоалети су уредни, као и туш кабине, обезбијеђени су оброци, служи им се кафа. Ти људи желе да иду својим кућама гдје су им чланови породице, комшије, родбина, али шта ако су потенцијални носиоци вируса, то би одмах значило да имамо жариште. Срамота је да се неко буни и треба схватити да сваки појединац има одговорност и да се мора у складу са тим понашати.“

Командант Градског штаба је најавио још ригорозније контроле од стране инспекцијских органа и санкционисање свих који у било ком погледу злоупотребљавају тренутну ситуацију.

Он се љекарима и свим члановима штаба захвалио на свему што чине, великој пожртвованости и јер су све друге обавезе ставили са стране.

„Немојте њихов труд да доводите у питање и да због неодговорности и несавесности допустимо да вирус уђе у болницу, јер резервне љекаре немамо.“

Др Богдана Бодирога, члан Одговорног тима за управљање карантином, рекла је да у њему редовно ради медицинска екипа и редовно прегледа лица којих је тренутно 15.

„Морамо знати да карантин није ствар нечијег избора, него обавеза за сва лица која улазе у Републику Српску. Ми се трудимо да тим лицима омогућимо пуну подршку у сваком смислу. Наше екипе на лицу мјеста осим што прате њихово епидемиолошко стање у вези са вирусом , прате и њихово опште медицинско стање и уколико примјетимо да они захтијевају неку додатну његу, ми предузимамо даље кораке. Једно лице које се жалило на повишен крвни притисак је прегледано и ја потврђујем да је то благо повишен притисак, а у контакту са породицом имам информацију да у претходним данима није редовно узимало терапију и наравно да у таквим околностима не можемо очекивати бољи резултат. Обезбиједили смо и психолошку подршку у смислу да смо ангажовали и Центар за ментално здравље и омогућили смо консултације са психијатром особама уколико имају ту потребу. Апелујем на та лица да прихвате 14 дана карантина и помогну цијелој заједници да се спасимо вируса корона, да редовно узимају своју терапију, да сарађују са нама и да нам омогуће лијечење.“

Др Перо Пајкановић, инфектолог у Болници у Зворнику, истакао је да су свакодневно у контакту са три заражена пацијента са регије и да су сви без симптома.

„Они практично имају своју основну срчану болест, као и позитивност на вирус и за сада није неопходно болничко лијечење по тим критеријумима. Наравно, пратимо их и даље и уколико би дошло до погоршања болести смјестићемо их у болницу. Што се тиче примарних контаката за које су резултати на вирус корона негативни, они су у кућној изолацији и ми ћемо их најмање још седам дана пратити, јер се могу развити симптоми. Јуче је тестиран и други круг контаката и дијелом и трећи контакти и за њих чекамо резултате.

Др Цвијета Остојић-Васић, епидемиолог у Дому Здравља, истакла је да је од момента појаве пандемије према упутствима, најприје изрицан здравствени надзор за лица која долазе из земаља погођених вирусом, потом кућна самоизолација,  док се по посљедњим сва лица која стижу са граничних прелаза упућују у локални карантин на период од 14 дана.

„Све је мање лица у кућној самоизолацији, а све више оних за које је ова мјера истекла. Ми их пратимо редовно и бићемо задовољни ако нико не буде имао симптоме болести. Уколико се то  деси у току изолације, они треба да контактирају инфектолога и узимају им се брисеви. Морамо бити озбиљни и одговорни, велики дио пута смо прешли, али је и велики дио пута још испред нас.“

Pin It on Pinterest

Share This