Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

02.07.2020. године

Градоначелник Зворника и командант Штаба за ванредне ситуације Зоран Стевановић саопштио је да су на подручју града Зворника, у последња 24 часа још четири особе позитивне на вирус корона. Он је након састанка Градског штаба за ванредне ситуације Зворник рекао да је од 8. јуна до данас укупан број заражених особа 83, те да је, имајући у виду ове податке, алармантна епидемиолошка ситуација на подручју града.

„Ако желимо да сачувамо животе наших грађана, радна мјеста, да границе остану отворене на Дрини, да сачувамо функционисање цјелокупног живота на овим просторима, морамо се понашати одговорније.“

Градоначелник је упозорио да наши одласци широм региона на разне скупове, пријеме, приредбе, у разноразне клубове, те,  након неодговорног понашања, повратак у своју средину, доноси резултате  које данас имамо.

„У озбиљном смо проблему јер су скоро попуњени капацитети у Covid одјељењу зворничке Болнице. Може се десити  да ћемо врло брзо доћи у ситуацију да оне којима буде потребно болничко лијечење нећемо имати гдје да смјестимо. Због свега овога инспекцијски органи Градске управе од данас ће интензивније обилазити све локале и установе гдје борави више људи у затвореном простору и контротлисаће поштовање мјере обавезног ношења маски, мјерење температруре на уласку у објекте, као и друге мјере које су на снази.

Градоначелник је најавио да ће, у зависности од даљег развоја епидемиолошке ситуације, бити поново отворен карантин у фискултурној сали Основне школе у Каракају за пацијенте који су  позитивни на висрус корона, а немају услове за кућну изолацију.

„Суштина је у томе да сви будемо одоговорни, да се придржавамо прописаних мјера, јер  у противном, останемо ли и даље неодговорни, прогнозе нису добре за даљи период.“

Градоначелник је на данашњој конференцији за новинаре најавио  да ће нови објекат Дјечијег вртића „Наша радост“ од понедељка, 6. јула, почети да ради, уз примјену свих прописаних мјера.

Епидемиолог у Дому здравља Зворник др Цвијета Остојић Васић подсјетила је да су на почетку пандемије, када је било уведено ванредно стање и када је сваки појединац био јако одоговоран,  била само три позитивна случаја у Зворнику.

Она је оцијенила да је данас међу становницима велика опуштеност, што је, заправо, резутирало  тренутном неповољном епидемиолошком ситуацијом.

„Одговорност је на сваком појединцу, на свима нама,  да се схвати да је вирус присутан и да само од нас зависи хоћемо ли или нећемо дозволити да се преноси са особе на особу. Веома је важно да се придржавамо прописа, да обавезно носимо маска у затвореном простору, да водимо рачуна о хигијени, о прању руку и одржавању међусобног растојања.“

Инфектолог у Болници др Перо Пајкановић  истакао је да је у одјељењу  смјештено седам пацијената, с тим да ће два данас бити отпуштена у кућну изолацију.

Према његовим ријечима, већина пацијената је са средњом клиничком сликом,  док један пацијент има температури, а други озбиљнију упалу плућа.

Пајкановић је напоменуо да би се у случају потребе поједина  одјељења Болнице могла претварати у  Covid одјељења, додавши да Болница покрива читаву регију Бирач, односно шест општина и град Зворник и да због тога расте потреба за болничким лијечењем.

Pin It on Pinterest

Share This