Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

20.02.2020. године

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је данас да Градска управа подржава грађане који се категорично противе лоцирању постројења за термички третман опасног отпада у Каракају.

„Мислимо да та локација није добра за ту дјелатност и сматрамо да и за ово што до сада ради спалионица не испуњава ни минимум еко-услова. Мислим да та постројења која су тамо уграђена за спаљивање обичног отпада нису довољно добра, да то све треба преиспитати. Ако је потребно треба им укинути дозволу за ту дјелатност коју обављају, а учинити све што је могуће да не добију дозволу за спаљивање медицинског отпада, јер, ако су у овој фази били тако неодговорни и нису се поставили на начин да уливају повјерење, шта можемо да очекујемо после.“

Градоначелник је подсјетио да је Градска управа Зворник у јануару организовала мјерење загађености ваздуха и то у вријеме када су подаци о загађењима у осталим градовима у Републици Српској и цијелој БиХ били алармантни. Та мјерења су показала да је концентрација штетних честица значајно испод дозвољених граница и ти параметри не смију бити угрожени.

„Везано за постројење за термички третман опасног отпада у Каракају ми смо контактирали министарство надлежно за издавање дозволе за његов рад, пренијели смо ставове грађана, пренијели смо наш став да ћемо подржати наше грађане и да ћемо учинити  све што је у нашој моћи да се то не деси. Сматрамо да спалионицу треба премјестити на неку другу локацију, јер ово мјесто није добро изабрано, не може се та дјелатност радити са таквом технологијом и техником у сред најгушће насељених ванградских средина на овом простору.“

Самостални стручни сарадник за заштиту животне средине у Градској управи Зворник Сања Бјековић подсјетила је да је недавно одржана Јавна расправа о Нацрту студије утицаја на животну средину за постројење за термички третман опасног отпада у Каракају. Према њеним ријечима, на расправи је било доста питања и примједби од стране присутних, а примједбе су уложили и представници Градске управе.

У току је јавни увид у Нацрт студије у просторијама Градске управе, као и на званичној интернет страници Града Зворника. Рок за жалбе, примједбе и мишљења у вези са Нацртом продужен је до 31. марта и могу се доставити у Градску управу Зворник, шалтер бр.8 или поштом Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Pin It on Pinterest

Share This