Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Градоначелник поручио: Палета је препознатљива у цијелом региону
Градоначелник поручио: Палета је препознатљива у цијелом региону

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић примио је данас чланове Сликарске радионице «Палета» поводом 19 година њиховог рада.

Он је том приликом поручио да Палета представља једну врло значајну, можда и најважнију црту у културном имиџу нашег града.

«Палета је као таква 19 година препознатљива у цијелом региону. Град Зворник ће чинити и даље, сваке године и више, да им помогне у њиховом свакодневном раду и стварању.  Необично смо им захвални што су за ових 19 година њихови чланови касније постали академски сликари, архитекте, дизајнери, електро-инжењери. Они Палету доживљавају као свој мир, свој почетак, своје трајање у неким младим данима. Желим срећу ученицима Палете, а Лалићу да још дуго води ову радионицу. Ми ћемо заједно у години која је пред нама обезбједити средства, Град прије свега, за издавање монографије поводом Палетине двије деценије јер има шта да се каже и покаже. Град Зворник ће увијек бити уз њих и њихов озбиљан посао којим се баве.»

Оснивач Палете, сликар и педагог Јово Лалић, захвалио се градоначелнику на пријему и на подршци коју има током претходних година.

«Радионица је основана 2003. године и ових 19 година је као 19 дана. Ја сам спонтан, сликар сам, све ми се дешава спонтано и ниједан од тих дана није се поновио. Превасходно захвалио бих се свим својим ученицима, помоћницима, сарадницима, спонзорима, људима који су нашли слуха за нас, нарочито у последње двије године када су људи побјегли само од себе, а камоли од сликарства. Вјероватно да ће ово још дуго трајати и да ћемо радити, рад ме испуњава и драго ми је да ме окружују млади људи који размишљају попут мене. Читаве колоне људи прошле су кроз радионицу, међу њима је и десет који су касније завршили архитектуру, осам-девет академских сликара, неколико грађевинских инжењера. Сама атмосфера, сам тај амбијент, тешко је  описати. Много колонија, много путовања, много дружења и много добрих људи. За све године компензација – ја њима знање, они мени енергију и ту смо у балансу и надам се да ће тако и остати.

Међу ученицима на данашњем пријему био је и је Богдан Вуковић који је члан Палете 11 година.

«Палета је дивно мјесто са специфичном атмосфером, то није само сликање, већ и дружење, забава, свако вече се добро и насмијемо, а ту су и слике које ме испуњавају. Ја сам поносан да сам оволико дуго члан Палете и сигурно да ћу је цијели живот памтити.»

Сара Скопљак која је у Палети шест година и тренутно је, како каже, помоћник, захвалила се  градоначелнику што их је примио, што су имали предиван разговор са њим и што су доста мудрих ствари чули од њега.

Ученици и Лалић су градоначелнику поклонили слику, а током посјете презентовали су и неке од постигнутих успјеха, као и планове који су пред њима.