Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић примио је данас чланове Сликарске радионице «Палета» поводом 19 година њиховог рада.

Он је том приликом поручио да Палета представља једну врло значајну, можда и најважнију црту у културном имиџу нашег града.

«Палета је као таква 19 година препознатљива у цијелом региону. Град Зворник ће чинити и даље, сваке године и више, да им помогне у њиховом свакодневном раду и стварању.  Необично смо им захвални што су за ових 19 година њихови чланови касније постали академски сликари, архитекте, дизајнери, електро-инжењери. Они Палету доживљавају као свој мир, свој почетак, своје трајање у неким младим данима. Желим срећу ученицима Палете, а Лалићу да још дуго води ову радионицу. Ми ћемо заједно у години која је пред нама обезбједити средства, Град прије свега, за издавање монографије поводом Палетине двије деценије јер има шта да се каже и покаже. Град Зворник ће увијек бити уз њих и њихов озбиљан посао којим се баве.»

Оснивач Палете, сликар и педагог Јово Лалић, захвалио се градоначелнику на пријему и на подршци коју има током претходних година.

«Радионица је основана 2003. године и ових 19 година је као 19 дана. Ја сам спонтан, сликар сам, све ми се дешава спонтано и ниједан од тих дана није се поновио. Превасходно захвалио бих се свим својим ученицима, помоћницима, сарадницима, спонзорима, људима који су нашли слуха за нас, нарочито у последње двије године када су људи побјегли само од себе, а камоли од сликарства. Вјероватно да ће ово још дуго трајати и да ћемо радити, рад ме испуњава и драго ми је да ме окружују млади људи који размишљају попут мене. Читаве колоне људи прошле су кроз радионицу, међу њима је и десет који су касније завршили архитектуру, осам-девет академских сликара, неколико грађевинских инжењера. Сама атмосфера, сам тај амбијент, тешко је  описати. Много колонија, много путовања, много дружења и много добрих људи. За све године компензација – ја њима знање, они мени енергију и ту смо у балансу и надам се да ће тако и остати.

Међу ученицима на данашњем пријему био је и је Богдан Вуковић који је члан Палете 11 година.

«Палета је дивно мјесто са специфичном атмосфером, то није само сликање, већ и дружење, забава, свако вече се добро и насмијемо, а ту су и слике које ме испуњавају. Ја сам поносан да сам оволико дуго члан Палете и сигурно да ћу је цијели живот памтити.»

Сара Скопљак која је у Палети шест година и тренутно је, како каже, помоћник, захвалила се  градоначелнику што их је примио, што су имали предиван разговор са њим и што су доста мудрих ствари чули од њега.

Ученици и Лалић су градоначелнику поклонили слику, а током посјете презентовали су и неке од постигнутих успјеха, као и планове који су пред њима.  

Pin It on Pinterest

Share This