Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

Година 2020. је на измаку. Била је све само не обична. У Зворнику је почела веома активно.  Градоначелник је посјетио прву рођену бебу, организован је пријем поводом Дана Републике, Светосавска недеља, Светосавски бал, изабрани су спортски дјелатници Зворника за 2019. годину. У марту мјесецу проглашено је ванредно стање, а свијет је почео битку са вирусом корона.

  • Ми смо у Зворнику већ 15. марта организовали први састанак стручног тима, а касније и Градског штаба за ванредне ситуације. Били смо као и већина изненађени и нисмо знали шта да очекујемо. Сматрали смо да је најважније пратити упутства Републичког штаба и прилагођавати мјере ситуацији на терену.

Град Зворник у прва три мјесеца пандемије није имао много заражених вирусом корона.

  • Да, у прва три мјесеца смо организовали живот на простору Зворника онако како смо најбоље знали. Покренули смо волонтерски сервис, психолошко савјетовање, карантин, редовну дезинфекцију градског и приградских подручја. Све је функционисало са мање или више стреса. Онда је у јуну дошло до наглог погоршања ситуације и већег броја заражених. Начин борбе са вирусом смо мијењали у складу са препорукама виших инстанци. Нисмо ништа радили на своју руку. И реално, иако пандемија још увијек траје, ми смо се прилично добро борили. За све учињено и оно што нам слиједи у будућности велика захвалност иде свим нашим медицинским радницима Дома здравља и Болнице који су поднијели највећи терет. Најважније је сачувати животе грађана и наравно економију. Јер шта смо учинили ако нам људи изгубе посао? Како ће и од чега живјети породице?
Реконструисани мост краља Александра I Карађорђевића (1930-2020)

Већина планираних догађаја није организована или су одржани у измијењеном облику. Како сте успјели избалансирати ситуацију са пандемијом и нормалне животне токове у граду?

  • Већ у мају мјесецу Зворник је обиљежавао свој Дан Града. Одлучили смо се да не организујемо церемонију додјеле градских признања нити пропратне догађаје, којих сваке године имамо барем пет. Одлука је била у складу са превентивним мјерама за сузбијање ширења вируса корона. И сматрам да нисмо ништа изгубили ако једну годину немамо свечаност. Послије тога смо умјесто да организујемо Зворничко љето, средства преусмјерили за различите активности санирања последица пандемије.  Поштујући све мјере примили смо најбоље ученике основних и средњих школа, дружили смо се са првачићима, обишли ново припремно одјељење у насељу Улице, за први дан школе поклонили луткарску представу на платоу испред музичке школе.

У међувремену грађевински радови на већини започетих пројеката су извршавани, али нешто успоренијим темпом. Каква је ситуација са капиталним инвестицијама?

  • Грађевинарство једино није претрпјело велики удар у овом налету пандемије. Радови су извршавани, али нешто успоренијим темпом због различитих сплетова оклности. Након тачно годину дана завршена је реконструкција моста краља Александра I Карађорђевића. Започели смо реконструкције на згради Дома здравља у Зворнику, амбуланте у насељу Брањево, почела је градња новог блока Болнице, завршена је регулација корита ријеке Сапне, један дио обалоутврде у граду, почињемо изградњу обалоутврде ријеке Хоче, десетине километара нових локалних путева, започети су и пројекати завршетка канализације у насељу Брањево и водовод Локањ-Пилица. Започели смо и изградњу стамебног објекта за избјегла и расељена лица из социјално угрожене категорије становништва. Влада Републике Српске пренијела је власништво над пословном зоном Јадар на Град Зворник, што нам омогућава унапређење пословних потенцијала града. Много тога је урађено у овој 2020. години, без обзира што је била турбулентна и ванредна по много чему.
Обилазак радова на згради Дома здравља и новог блока Болнице у Зворнику.

Започети су милионски пројекти чија реализација ће бити завршена тек за неколико година. Колико град Зворник улаже у поменуте пројекте?

  • Град Зворник улаже у све пројекте, у зависности од захтјева инвеститора односно донатора. Мост краља Александра смо завршили захваљујући већинским средствима Владе Србије, али је град Зворник такође учествовао са више од 700.000 КМ. Болницу такође радимо са средствима Владе Републике Српске, Владе Србије и Града Зворника. Дом здравља је још једна инвестиција у коју улаже и градски буџет. У обалоутврду и уређење корита ријека Град можда не улаже директно финансије, али смо дужни да ријешимо имовинско-правне односе. Што се тиче пројекта завршетка канализационе мреже и пречистача у насељу Брањево, ту смо дужни да сносимо трошкове радова, плаца и прикључака за пречистач, а све остало, дакле опрему у вриједности више милиона КМ сноси Чешка развојна агенција. Само у 2020. години у различите пројекте уложено је више од 15.000.000 КМ. Наш буџет је, без обзира на све, развојни чим можемо да учествујемо у оваквим нвестицијама. А донатори су најбољи знак да ли ми добро радимо или не. Јер озбиљне институције и државе донатори неће улагати гдје не виде вољу и рад друге стране.

Осим ванредног стања, 2020. годину можемо рећи да је обиљежио алтруизам и буђење хуманости међу људима.

  • У Зворнику су се привредници први укључили у процес набавке додатне медицинске опреме. Грађани су се активирали, посебно млади, да помажу онима који су у изолацији и старијим суграђанима. Један наш суграђанин који живи у иностранству одлучио је да у свом родном мјесту – Тршић изгради фискултурну салу. Град је и у тој ситуацији прихватио свој дио посла. Из буџета су средства преусмјеравана оним категоријама које су најугроженије и којима је најпотребније. Мислим да нас је све ова ситуација са вирусом корона мало протресла и натјерала да се замислимо. Живот је у суштини непредвидив и због тога се морамо увијек наћи једни другима.
Нова паркинг мјеста у граду.

У ванредним условима одржани су и локални избори. Кампања је била у скраћеном обиму, а врло је тешко било реализовати активности. Ви сте упркос свему остварили један од најбољих резултата у БиХ.

  • Наш фокус у кампањи је био грађанин. Поштујући све превентивне мјере, штитећи и себе и грађане, кампању су у Зворнику сви политички субјекти спровели у највећој мјери одговорно. Мислим да сам свој посао у ранијем периоду радио одговорно и савјесно, а грађани су то препознали и својим гласом потврдили да још четири године будем на челу Зворника. Ови ће избори остати запамћени као нешто врло необично и као велики изазов, на који смо одговорили адекватно.

Култура је можда најугроженија тренутним стањем. Да ли култура у Зворнику одолијева ударима пандемије?

  • Ми смо се трудили да кроз разне активности одржавамо барем навике. Када је дозвољено Дому омладине и Народној библиотеци да поново раде они су реализовали бројне активности. Већина је можда била за дјецу, али их је било. Упркос корони, били смо домаћини Међународног филмског фестивала „Први кадар“ у оквиру ког су организоване различите радионице. Имали смо и премијеру филма Дарка Бајића „Име народа“ и то прије Београда и Бањалуке. Набавили смо нови пројектор за Дом омладине и грађанима омогућили да имају, опет поштујући све превентивне мјере, пројекције најновијих филмова сваког дана. Било је и промоција кљига, изложби слика.  Истина, било би боље да их је било више, али имајући у виду цјелокупну ситуацију у свијету, добро се држимо.

Сваки дан слушамо поруке да се чувамо, да будемо одговорни, да пазимо једни на друге. Са којом Вашом поруком ћемо ући у 2021. годину?

  • Будите одговорни. Мислим да је одговорност кључ свега. И ако сви будемо одговорни за своје поступке много ћемо лакше да прегурамо недаће, па чак и ову са вирусом. Важно је да сачувамо здравље, како физичко тако и ментално, да сачувамо породицу и економију, која је основ нашег живота. У Новој години вам желим здравље прије свега, више посла, дјеце и свако благостање.  
Посјета привредницима Зворника са Министром пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске.

Pin It on Pinterest

Share This