Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Градоначелник Ивановић потписао Меморандум о реализацији пројекта „Здраве заједнице у БиХ“

Градоначелник Ивановић потписао Меморандум о реализацији пројекта „Здраве заједнице у БиХ“

29.05.2024.

На презентацији пројекта у Бањалуци градоначелник Зворника Бојан Ивановић потписао је Меморандум о сарадњи у оквиру пројекта “Здраве заједнице у Босни и Херцеговини” који представља заједничку иницијативу Федералног министарства здравства и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, која има за циљ унапређење здравља становништва.

„Велика нам је част што смо дио ових активности чији циљ је прије свега подизање свијести о важности здравља становништва кроз промоцију и превенцију. Зворник улаже значајна средства у област здравства, од примарне здравствене заштите до инфраструктурних улагања. Циљ нам је да унаприједимо услове у области здравства, како за кориснике, тако и за запослене да би могли пружати квалитетније услуге,“ истакао је градоначелник Зворника Бојан Ивановић.

У оквиру пројекта више од 1.000.000 грађана ће достићи здравствену информисаност и повећати своје учешће у заговарању и активностима на промоцији здравља и превенцији болести у 25 локалних заједница у БиХ. Осигуравање квалитетне, доступне јавне здравствене заштите за све, укључујући социјално искључене групе, један је од кључних реформских приоритета.

Помоћник министра здравља Републике Српске Милан Латиновић рекао је да је ресорно министарство претходних година интензивно радило на стварању услова за унапређење заштите здравља грађана Републике Српске, истичући да су постигнути значајни резултати у цјелокупном здравственом систему Српске.

„Приоритети су нам били изградња здравственог система и увођење савремених и квалитетних здравствених услуга“, рекао је Латиновић и додао да ће 11 општина и градова у Републици Српској учествовати у првој фази Пројекта „Здраве заједнице у БиХ“ 2023-2027. године за чије је финансирање Влада Швајцарске одобрила донацију, док је овим пројектом укупно у БиХ обухваћено 25 општина и градова

Замјеник шефа мисије и директор за сарадњу Амбасаде Швајцарске  у БиХ Сироко Месерли  (Siroco Messerli) рекао је да је његова земља већ више од 20 година важан партнер у унапређењу здравственог система Босне и Херцеговине.

„Фокусирани смо на примарну здравствену заштиту и смањење незаразних болести. Програм „Здраве заједнице у Босни и Херцеговини“ има за циљ унапређење здравствене писмености за више од милион грађана, промовисање здравих стилова живота и унапређење здравствених услуга. У наредне четири године Швицарска ће издвојити 10,7 милиона КМ за унапређење превенције болести и промоцију здравља у 25 општина у Босни и Херцеговини.“

Према процјенама Свјетске здравствене организације здравствени систем са свега 20 посто утиче на здравље становништва, док преосталих 80 одсто чине социо-економски фактори образовање, запослење, подршка породице, приходи, безбједност у заједници, животни стилови који се односе на употребу дувана, исхрану, алкохол, физичку активност, те физичко окружење које се односи на становање и екологију.

Pin It on Pinterest

Share This