Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » “Грађанска патрола” успјешно тестирана у Палама и Зворнику, од средине јуна доступна и за грађане

“Грађанска патрола” успјешно тестирана у Палама и Зворнику, од средине јуна доступна и за грађане

09.06.2022.

Успјешно је завршена фаза тестирања апликације “Грађанска патрола”, а средином јуна 2022. године овај систем биће доступан и за грађане. Ова јединствена апликација омогућава грађанима пријаву комуналних и других проблема у њиховом окружењу, било кад и било гдје, путем њихових мобилних уређаја. Главна мисија јесте постизање ажурније и ефикасније комуникације између грађана и локалних власти, с циљем остварења заједничког добра. Принцип кориштења апликације се базира на томе да грађани детектују проблем у својој околини, путем апликације сликају до 3 фотографије или сниме кратки видео, те пошаљу пријаву која стиже директно до надлежне институције, која потом реагује на адекватан начин.

„Грађанска патрола” представља модеран и функционалан концепт грађанског активизма прилагођен технологијама 21. вијека. Пријава комуналних и других проблема које је потребно санирати представља главну сврху ове апликације, а подразумијева проблеме као што су: оштећења јавних и зелених површина, неисправна јавна расвјета, неисправна саобраћајна сигнализација, непрописно паркирање, отпад (дивље депоније), зачепљени сливници, оштећења парковске опреме, оштећења на (локалним) путевима, проблеми са водоводом и канализацијом, са топланом/гријањем, и многи други.

„Реализацијом оваквих пројеката град Зворник показује своју отвореност и спремност да се хвата у коштац са свим проблемима својих грађана и да их заједничким активностима рјешава. Ми смо још у изради важеће градске Стратегије истакли да желимо унапређивати живот наших грађана и у Зворнику примјењивати постулате паметног града. Грађанска патрола је само један корак ка реализацији зацртаних циљева и дигиталној трансформацији јавне управе,“ истакао је Зоран Стевановић, градоначелник Зворника.

Апликација је у потпуности бесплатна за употребу, а можете је преузети путем Плаy Сторе платформе за Андроид и Апп Сторе платформе за иОС уређаје.  Корисници приликом кориштења апликације не остављају трагове личних података и све пријаве проблема су у потпуности анонимне.

„Имплементацијом овог пројекта имаћемо наш систем имплементиран у 4 града/општине у БиХ, а то су: Бања Лука, Брчко Дистрикт, Зворник и Пале. Систем којег пуштамо на Палама и у Зворнику је унапријеђен у односу на прва два града јер смо сва искуства из Бања Луке и Брчко Дистрикта сумирали на једно мјесто те затим препаковали апликацију према коментарима грађана и запослених из те двије велике локалне заједнице. Тако да сада Пале и Зворник добијају унапријеђену верзију система која је прошла тзв. дјечије болести. Вјерујемо да ће ово рјешење да допринесе квалитетнијем животу у Зворнику и на Палама, да ће грађани да се активно укључе и шаљу пријаве те тако подстичу запослене у јавној служби да адекватно реагују. Одлична ствар је што грађанин у сваком моменту види статус пријаве и коментар града/општине, тако да је увијек у току са тиме шта се дешава са његовом пријавом,“ истакао је  Бранко Васиљевић, сувласник предузећа.

Апликацију прилагођену Граду Зворнику је донирао ДиВиСи Солушнс кроз пројект „Паметни градови ка дигиталној трансформацији градова у БиХ“, а који се реализује кроз развојно партнерство са компанијама Ланако д.о.о, ДиВиСи Солушнс д.о.о. у оквиру развојног програма који спроводи Њемачко друштво за међународну сарадњу (ГИЗ) у име Савезног министарства за економску сарадњу и развој СР Њемачке (БМЗ), у сарадњи са удружењем Бит Алијанса.

Овим путем позивамо све грађане да активно прате обавјештења Града Зворника, те да инсталирају апликацију која ће бити званично доступна већ од средине јуна.

Pin It on Pinterest

Share This