Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Грађанска патрола: Дигитални мост између грађана и служби у Зворнику и Палама

Грађанска патрола: Дигитални мост између грађана и служби у Зворнику и Палама

13.11.2023.

У дигиталном добу, када су информације злато, апликација „Грађанска патрола“ представља иновативан алат за стварање ефикасније локалне администрације у Зворнику и Палама. Ово софтверско рјешење компаније „DVC Solutions“, поклоњено локалним заједницама, има за циљ да омогући грађанима да буду активни учесници у рјешавању комуналних проблема. У протеклих више од годину дана, апликација је постала дигитални мост између грађана и локалних служби.

Од почетка примјене у Зворнику, апликација је примила импресивних 305 пријава, уз видљив пораст активности у љетним мјесецима – 25 пријава у августу 2022. и 26 у јулу 2023. Најчешће пријављивани проблеми грађана Зворника су непрописно паркирање на зеленим површинама, резервисаним мјестима и заузимање два паркинг мјеста, затим проблеми са јавном расвјетом и путевима, што указује на висок степен свијести о значају реда и инфраструктуре.

У процесу рјешавања пријављених проблема, Зворник се може похвалити ефикасношћу од 78%, што је изванредан показатељ усвајања дигиталне трансформације. На примјер, непрописно паркирање, посебно на зеленим површинама, рјешава се веома брзо, понекад за само два радна дана. Овакве ефикасне интервенције добијају похвале грађана, као у случају када је дивља депонија уклоњена преко ноћи, на шта су станари наведене зграде изразили велико задовољство.

Комунална предузећа у Зворнику суочила су се с изазовом прилагођавања новим дигиталним токовима рада, али су почетне препреке успјешно савладала захваљујући темељној припреми и едукацији. Побољшање комуникације унутар зворничког тима било је важан предуслов да би употреба апликације постала успјешна у пракси.

С друге стране, Пале имају сличну причу, иако су бројке нешто скромније. Овдје је увелико искоришћен потенцијал апликације у области саобраћаја, гдје је комунална полиција обрадила 27 пријава, а највише у љетним мјесецима. Иако се 70% пријава успјешно рјешава, комунална полиција није надлежна за све врсте пријава, што понекад успорава процес.

У просторном планирању и стамбено-комуналним пословима на Палама, 38 захтјева је ријешено брзо и ефикасно, док се неке комплексније, као што је асфалтирање улица, планирају ријешити у складу са дугорочним плановима развоја инфраструктуре.

Иако су изазови присутни, како на почетку тако и данас, од едукације грађана о коришћењу апликације до брзине реаговања и рјешавања проблема, одговорни у оба града прилагођавају се новонасталим околностима и показују да су те препреке премостиве, доказујући снагу технологије као средства за повећање ефикасности локалних самоуправа, али и учешћа и задовољства грађана.

Креатори апликације поручују да је „Грађанска патрола“ више од пуког дигиталног алата. Она је одраз тежње локалних заједница за транспарентношћу, одговорношћу и напретком. Како се њена употреба шири и побољшава, расте и потенцијал за стварање бољих, безбједнијих и за живот пријатнијих заједница.

Грађани могу бесплатно преузети ову апликацију преко својих мобилних телефона и анонимно пријавити различите врсте проблема или неправилности које открију у свом окружењу.

Pin It on Pinterest

Share This