Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Град Зворник суфинансира трошкова вантјелесне оплодње за седам парова

Град Зворник суфинансира трошкова вантјелесне оплодње за седам парова

09.09.2021.

За седам брачних парова са проблемом стерилитета данас су уручења рјешења за суфинансирање трошкова вантјелесне оплодње из градског буџета.

Ниједан пар који је испуњавао услове градског правилника није одбијен и сви ће добити по 4.000 КМ.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић упутио им је ријечи подршке и захвалности због истрајности у борби да се остваре као родитељи. Он је поручио да ће Град увијек бити уз њих и зажелио им да њихов сљедећи сусрет буде на прослави рођења њихове дјеце.

„Већ једанаесту годину Град је уз своје суграђане који се боре да ријеше проблем стерилитета. До сада смо издвојили преко 250.000 КМ, али оно што је најважније јесте да је рођена 21 беба из овог нашег програма. То су наши најбољи суграђани и међу њима има и школараца. Ја данас вама само могу пожелети да истрајете у својој борби. Ми смо ту, ако вам се појави неки проблем, слободно нас позовите. Ваша борба је најхуманија од свих и ми то знамо да цијенимо и из тог разлога желимо стати уз вас увијек на вашем путу да се остварите као родитељи.“

Градоначелник је нагласио и да се из градског буџета сваке године издваја око 75.000 КМ за подршку породицама са новорођенчадима и то по 200 КМ за прво и друго рођено дијете, а за свако наредно по 500 КМ.

„Настојаћемо да се и ту издвоје већа средства. Иначе ја сам један од заговорника да мајке које роде четворо дјеце треба по аутоматизму да добију једну врсту националне пензије јер то је наш одговор политици рађања, политици да нас на овим просторима буде више, да нам школе не остају празне. Хвала овим људима што показују снагу за остварење њиховог родитељског сна, знам кроз какву они борбу пролазе, бројне прегледе, претраге, терапије, али је жеља да се остваре као родитељи најјача и на томе им хвала.“

Сања и њен супруг Владо су имали три покушаја вантјелесне оплодње у претходних 10 година који су били, нажалост, неуспјешни. Сања је рекла да им средства из градског буџета значе много, те се захвалила свима, а нарочито градоначелнику који је, како је рекла, препознао њихову борбу и који је и даље упорно уз њих.

Предсједница Удружења породица са проблемом стерилитета „Бебе 1“ Николина Оро рекла је да за поступке вантјелесне оплодње треба доста новца због чега је ова врста подршке овим породицама веома значајна.

„Прије 11 година када смо формирали удружење добили смо од Градске управе идеју да суфинансирају вантјелесну оплодњу паровима са овим проблемом што је за нас било дивно. Са поносом могу рећи да је Зворник први град у Републици Српској и БиХ који је почео да издваја знатна средства за вантјелесну оплодњу. И ове године нико ко испуњава услове градског Правилника није одбијен, а наш правилник је један од најбољих. Прављен је са нама као партнерима тако да су обухваћени и парови са неуспјелим поступцима које су сами финансирали, парови који су ишли преко Фонда здравственог осигурања и они којима је потребна донација репродуктивног материјала. Дјеца су сврха живота и не постоји већа помоћ од оне коју пружате некоме на њиховом путу да постану родитељи.“

Pin It on Pinterest

Share This