Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Град Зворник: Пројекти у образовању главна тема посјете Министра просвјете и културе у Влади Републике Српске

Град Зворник: Пројекти у образовању главна тема посјете Министра просвјете и културе у Влади Републике Српске

15.03.2024.

Градоначелник Зворника Бојан Ивановић разговарао је данас са  Жељком Стојичић, министарком просвјете и културе у Влади Републике Српске о актуелној ситуацији у образовању на подручју Зворника. Током разговора градоначелник Ивановић упознао је госпођу Стојичић о пројектима који се тренутно реализују у Зворнику.

„Град Зворник у овој години издваја више од пет милиона КМ за образовање и то за  предшколско, основно, средњошколско и високо образовање. Такође ћу нагласити да смо ми у Зворнику последњих година реализовали велики број пројеката у области образовања. Градили смо школе и фискултурне сале. Издвајана су средства за стипендије, субвенције ђачког превоза, суфинансирали смо куповину уџбеника социјално угроженом становништву, те предшколско образовање. Ово су биле теме о којима смо данас упознали министарку Стојчић, а тема која вјероватно највише интересује грађане јесте изградња средње умјетничке школе. У преговорима смо са Министарством просвјете и очекујемо да реализујемо овај пројекат у наредном периоду,“ истакао је градоначелник Зворника Бојан Ивановић.  

Прошле јесени у Основној музичкој школи „Војин Комадина“, која броји око 250 ученика,  спроведена је анкета, у којој су и родитељи и ученици изразили жељу да у Зворнику имају средњу умјетничку школу. Град Зворник је покренуо иницијативу, а пројектна документација ће ускоро бити завршена.

„Имали смо један квалитетан разговор у Градској управи града Зворника  и упознати смо са свим активностима које се у граду тренутно реализују. Морам истаћи да је овдје постављен један висок ниво стандарда и права, која дјеца у Зворнику користе. Улагање у образовни систем ове локалне заједнице је значајно и ми то свесрдно подржавамо. Настојимо да пратимо њихов ниво развоја и њихове потребе. Такође, упознати смо са иницијативом да се гради средња умјетничка школа и чињеницом да основна музичка школа ради на овом подручју већ дуги низ година. Ово нам даје одређену сигурност да у Зворнику има одређени број талентоване дјеце, која ће хтјети да наставе своје школовање у том правцу,“ рекла је новинарима министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић.

Делегације Града Зворника и Министарства просвјете и културе посјетили су Основну музичку школу „Војин Комадина“. Директорица школе Дијана Зекановић истакла је да је ово прва посјета ресорног министра овој школи у последњих 20 година.

„Повод је презентација пројекта надоградње ове школе и отварање средње умјетничке школе. Потребе наших ђака и професора су велике, а и жеља је велика. Ми од себе дајемо максимум, добар рад и добри резултати, које постижемо последњих година и то је природна тежња да наше ђаке оставимо у нашем граду на даљем школовању и усавршавању. Имамо око 250 ученика на девет одсјека. Поносни смо на резултате постигнуте на бројним регионалним и међународним тамичењима,“ истакла је директорица Дијана Зекановић.

У оквиру посјете Зворнику, Стојичићева ће посјетити ђачки ресторан у Средњошколском центру „Петар Кочић“, односно предшколско одјељење у зворничком насељу Улице, Технички школски центар у Каракају, али и машинску радионицу „Алумине“, у којој обављају практичну наставу ученици ове школе.

Pin It on Pinterest

Share This