Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Град Зворник поново међу првих топ 10 микро градова у Европи
Град Зворник поново међу првих топ 10 микро градова у Европи

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић саопштио је данас да је град Зворник уврштен међу 10 микро градова у Европи с најбоље разрађеним стратегијама за привлачење страних улагања.

Ово је други пут да аналитичари ФДИ – групе Фајненшл Тајмса која се бави праћењем, анализом и предвиђањима кретања у улагачком сектору у међународном бизнису сврстава наш град у најперспективније инвестиционе локације на нивоу европских микро градова.

Први пут је то било 2018/19 године.

„Ово је значајно признање нашем граду, признање да овдје сви људи раде на стварању повољног пословног амбијента. Ових дана водимо завршне договоре за долазак још једног страног инвеститора и поново са гринфилд инвестицијом. Ја вјерујем само инвеститорима који овдје купе земљиште, изграде објекте, дакле овдје улажу и запошљавају раднике. Они што долазе и узимају просторе у закуп, подижу кредите у нашим банкама, па их после више нема, ми са таквима врло опрезно разговарамо.“

Градоначелник је подсјетио да је Зворник у претходној години добио и сертификат „БФЦ“ чиме су и испуњени и формални услови да будемо град са позитивним пословним окружењем.

„Зворник има нешто што нисам чуо да има у другим срединама, а то је да сваки потенцијални инвеститор у Градској управи добија свог референта који му је доступан 24 часа и који рјешава све административне препреке. Ако нешто не може да ријеши референт, укључује се неко од мојих првих сарадника, на крају и ја сам, а што не можемо ми, рјешавамо са Владом Републике Српске, односно ресорним министарствима. На тај начин ти људи се овдје осјећају прихваћеним и не могу никада рећи, нити помислити да ће им проблем представљати неке административне  баријере или, да кажем, чиновничка неангажованост, да би они остварили своје пословне циљеве и то је  чиме се ми овдје поносимо“, рекао је градоначелник који је подсјетио да је Град прије 13 година увео услугу регистровања предузетничке радње за један дан.

Додао је и да је формирана канцеларија за издавање грађевинских дозвола гдје инвеститоре дочекује предусретљиви службеник који им је на услузи.

„Нама су до сада углавном долазили страни инвеститори чија је производна дјелатност наслоњена на производњу Фабрике глинице Бирач. Компанија која ће доћи у следећем је из области производње дијелова за аутомобилску индустрију. Наши домаћи инвеститори развијају се у свим областима и имамо и дрвопрераду и производњу обуће, озбиљну млинско-пекарску производњу озбиљну. Углавном, сваке године имамо све више запослених радника, имамо више рођених беба и то је оно што нас охрабрује и што довољно говори о чињеници да је ово град у коме вриједи остати и живјети“, поручио је први човјек Зворника.