Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Град Зворник подржава кампању „Стоп насиљу над женама – Ниједна жртва више“

Град Зворник подржава кампању „Стоп насиљу над женама – Ниједна жртва више“

27.11.2023.

Гендер центар – центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске и Град Зворник и ове године подржавају глобалну кампању „16 дана активизма борбе против насиља над женама“ која траје у периоду од 25. до 10. децембра, када се обиљежава Међународни дан људских права.

Циљ ове кампање јесте подизање свијести јавности о родно заснованом насиљу у Републици Српској под називом „Бијела врпца – Мушко НЕ насиљу над женама“ и „Стоп насиљу над женама – Ниједна жртва више“.

Према подацима зворничког Центра за социјални рад број случајева насиља у породици је у порасту. У 2022. години евидентиран је 101 случај, а жртве су најчешће биле жене. Починиоци су најчешће брачни и ванбрачни партнери, а у 10 случајева евидентирани су повратници у чињењу насиља. Најизраженије је физичко насиље, евидентирано у 37 случајева, док је у 64 случаја забиљежено комбиновано, физичко и психичко насиље. Подаци за други квартал прошле године из Центра за ментално здравље у Зворнику, показују да су забиљежена три случаја, на којима су они радили.

Један од најраспрострањенијих облика кршења људских права јесте родно засновано насиље. Овај проблем погађа милионе жена широм свијета, чинећи га цивилизацијским изазовом друштва. Специфичност оваквог вида насиља у односу на друге облике јесте што се појављује у зони приватности, најинтимнијој сфери живота. Најфаталнији исход насиља над женама је фемицид – убиство жене од стране партнера, стога овогодишња кампања носи назив „Стоп насиљу над женама – Ниједна жртва више. За сигуран живот сваке жене.“

Кампања се спроводи на нивоу Републике Српске, на нивоу институција Владе Републике Српске, Народне скупштине Републике Српске, локалних органа власти, субјеката заштите од насиља у породици (полиција, правосуђе, здравствене, социјалне и образовне институције), невладиних организација и медија.

Pin It on Pinterest

Share This