Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Град Зворник обиљежио Дан српског јединства

Град Зворник обиљежио Дан српског јединства

15.09.2023.

Град Зворник обиљежио Дан српског јединства

На мосту краља Александра I Карађорђевића данас су представници младих из Зворника и Малог Зворника симболично спојили заставе и обиљежили Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Савјетник градоначелника Зворника за младе Вељо Тијанић је честитајући празник истакао важност моста, који спаја један народ из двије различите државе.

„Данас се сјећамо свих оних који су уградили своје животе у темеље српске историје, а овакав начин обиљежавања овог празника већ полако прераста у традицију. Ово је већ трећа година да са нашом браћом и сестрама из Малог Зворника обиљежавамо празник сусретом на мосту и спајањем наше двије заставе“.

Александар Андрић, Одборник Општине Мали Зворник честитао је данашњи празник свим Србима широм свијета и поручио да буду поносни на то што јесу, јер за то постоји много разлога. Након перформанса на мосту, учесници су заједно обишли подземни град Карађорђевића у Малом Зворнику.

Центар за истраживање и очување културно-историјске баштине “Др Ђорђе Лазаревић” на платоу испред Касине организовао је изложбу “Зворник у I свјетском рату”  и одржао предавање за зворничке ученике о важности празника и његовим симболима.

„Ово је државни празник који се обиљежава у Србији и Републици Српској, али га обиљежавају сви Срби широм свијета. Циљ његовог успостављања јесте јачање јединства српског народа у Србији и Републици Српској и јачање култа националне заставе,“ истакао је Милош Ивановић, из Центра Др Ђорђе Лазаревић.

Поводом празника у просторијама ЈУ Народне библиотеке и музејске збирке организована су два догађаја. Његосава Стјепановић, директорица библиотеке рекла је да већ четири године ова установа обиљежава празник различитим активностима.

„Први догађај, ове године, који смо организовали је читање писама српских бораца из Првог свјетског рата. У прочитаним писмима која су писали учесници рата, борци, ратни заробљеници те интернирана лица огледа се дух и душа српског народа. Послијеподне смо организовали предавање на тему Српски писци у Првом свјетском рату. Ученици Средњошколског центра „Петар Кочић“ Зворник упознали су писце који су дали допринос и учествовали у борбама у Првом свјетском рату, као што Станислав Винавер, Иво Андрић, Милутин Бојић,“ рекла је Стјепановићева.  

Празник се обиљежава од 2020. године, а симболично је установљен на дан када је српска војска заједно са савезницима  пробила Солунски фронт.

Pin It on Pinterest

Share This