Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Град Зворник: Значајна средства за све нивое образовања у Зворнику

Град Зворник: Значајна средства за све нивое образовања у Зворнику

18.03.2024.

Градоначелник Бојан Ивановић и Жељка Стојичић, министарка просвјете и културе Републике Српске у петак, 15. марта посјетили су ђачки ресторан у Средњошколском центру „Петар Кочић“. Ресторан је отворен захваљујући ИПА пројекту прекограничне сарадње између Србије и БиХ, а Град Зворник је финансирао комплетне грађевинске радове. Захваљујући овом пројекту ученици куварског и конобарског смјера су добили савремен простор за обављање практичне наставе, а посјетиоци мјесто здраве исхране.

Стојичићева је нагласила да је ова школа један од најбољих примјера добре праксе када је ријеч о организовању практичне наставе у Републици Српској.

Након дегустације хране у ђачком ресторану делегације су обишле и простор дјечијег вртића „Наша радост“ у зворничком насељу Улице, гдје деветнаесторо дјеце похађа припремну наставу за полазак у школу. Када је ријеч о Програму припремне наставе, у Зворнику је њиме обухваћено око 90 одсто малишана који ће на јесен поћи у школу. Оно по чему је Зворник препознатљив је да се овај пројекат реализује током читаве школске године.

У оквиру посјете Зворнику, Стојичићева је посјетила и Технички школски центар у Каракају и похвалила рад ове установе, прије свега у контексту усклађивања потреба привреде и тржишта рада и образовног система. Директор школе Горан Грујић истакао је да је ова образовна установа, када год је то било потребно, имала подршку и разумијевање Владе Републике Српске и Града Зворника.

Након Техничко школског центра представници Града и Министарства обишли су и машинску радионицу зворничке „Алумине“ у којој ученици Техничког школског центра одрађују практичну наставу. Ријеч је о ученицима других и трећих разреда смјерова бравар – заваривач и обрађивач метала резањем, који у највећој зворничкој компанији стичу практично знање. Директор компаније Алумина д.о.о. Зоран Стевановић истакао је задовољство посјетом и чињеницом да је министарка Стојичић увидјела добробит за заједницу онога што Алумина ради заједно за Техничко школским центром.

„Свих 60 ученика, који похађају производна занимања овдје обављају своју професионалну праксу. То Алумини значи у смислу да кроз њихов рад на пракси осјетимо њихов афинитет за овај посао. Такође, сва ова дјеца, која желе да се баве послом за који се школују, већ од 1. септембра ће добити шансу да одрађују приправнички стаж. На овај начин Алумина  припрема кадрове који ће да наслиједе њене садашње мајсторе. Нама  ће у наредних пет година требати више од 200 људи, јер ће толико њих отићи у пензију. Потребно је да обезбиједимо квалитетне људе како не бисмо довели у питање даљи рад наше фабрике,“ рекао је Стевановић.

Након цјелодневне посјете Зворнику и зворничким образовним установама министарка Стојичић похвалила је сарадњу Града Зворника, образовних установа и зворничке и поручила да ће од овакве сарадње сви имати користи.

Pin It on Pinterest

Share This