Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
 1. Почетна
 2.  » 
 3. Инфо
 4.  » 
 5. Вијести
 6.  » Град Зворник: Избор спортисте за 2023. годину – Дробњак и Јокићева најбољи

Град Зворник: Избор спортисте за 2023. годину – Дробњак и Јокићева најбољи

30.01.2024.

Избор спортисте града Зворника, 26. по реду, одржан је синоћ у Дому омладине у оквиру Светосавске недеље. Марија Јокић, теквондоисткиња и Никола Дробњак, кик-боксер понијели су и ове године титуле најбољих у Зворнику за 2023. Џудо и самбо клуб „Соколови“ проглашен је за најбољи спортски клуб.

Покровитељ манифестације је Град Зворник. Градоначелник Зворника Бојан Ивановић честитао је свим добитницима пожеливши им срећу у каријерама у нади да ће наставити да нижу најбоље резултате.

„Поносно могу рећи да је Зворник град спорта, јер наши спортисти током године остварују запажене резултате на такмичењима и на тај начин промовишу спорт, којим се баве, клуб за који наступају и свој град. Самим тим обавеза града јесте да те спортисте и клубове подржи, да подигне квалитет услова за развој спорта. Ми у плану имамо изградњу помоћног фудбалског терена са вјештачком травом, хале за борилачке спортове и друге активности, које ће унаприједити спорт на подручју града Зворника,“ рекао је Ивановић.

Програмом развоја спорта града Зворника утврђене су врсте награда и признања најуспјешнијим спортистима. Према правилнику, избор најбољих спортиста и спортских радника се врши у десет категорија и то:

 1. Најбољи спортисти града Зворника
 2. Талентовани спортисти
 3. Најбољи спортски клуб
 4. Најбољи тренер
 5. Најбољи тренер млађих категорија
 6. Најбољи спортски радник
 7. Специјална признања Плакета за животно дјело у спорту
 8. Спортски амбасадор године
 9. Најбољи из нижег ранга такмичења.

Марија Јокић рођена 2006 године у Зворнику, одлична је ученица трећег разреда гимназије. Теквондо тренира од своје девете године и носилац је звања црни појас други дан. Стални је члан Теквондо клуба „Зворник“, пет година репрезентативка теквондо репрезентације Босне и Херцеговине. На основу резултата Марија као јуниорка у 2023. години заузима 3. мјесто на Европској ранг листи.

„Мени је ово друго признање и веома ми је драго што сам се нашла у улози спортисткиње града.Као што је и Никола рекао, признања града имају посебну чар, посебно ми је задовољство када сам у свом граду. Иако имам много награда и признања, ово је ипак најзначајније и најбитније. У 2024. години очекујем Европско сениорско првенство и то је моје прво првенство у категорији сениора. Надам се да ћу се коначно домоћи медаље на овом такмичењу,“ истакла је Марија.

Никола Дробњак, члан Клуба борилачких спортова „056“ из Зворника, у прошлој години освојио је сребрну медаљу на Олимпијским играма за не-олимпијске спортове познатије као „World combat games“. У току 2023. године Никола је Зворник и БиХ ставио на сам пиједестал Европског и Свјетског кик-бокса.

„Ово је трећи пут да сам изабран за спортисту године и осјећај је скоро увијек исти, јер признање добијено од свог града једно је од навреднијих признања, које сам у каријери добио. Што се тиче планова, знам да је тешко изговорити, али 2023. година је била можда последња година у мојој спортској каријери. Уморан сам, много повреда је било у претходном периоду и све је то дошло на наплату,“ рекао је Дробњак.

Џудо и самбо клуб „Соколови“ је већ трећу годину за редом по бодовању Џудо савеза Републике Српске на трећој позицији по наступима у свим узрасним категоријама на првенствима Републике Српске, а пети у БиХ. Клуб је прошле године наступио на 52 такмичења у девет земаља.

Међу 10 најбољих спортиста Града Зворник налазе се и:

1. Ристо Кретија, џудиста

2. Емилија Благојевић, теквондоисткиња

3. Филип Цвијетиновић, кошаркаш

4. Сандра Поповић, џудисткиња

5. Борис Крстић, атлетичар

6. Томић Василије, рукометаш

7. Ема Пајкић, каратисткиња

8. Стефан Јеркић, кошаркаш

Комисија је изабрала 10 талентованих спортиста године Града Зворник:

1. Ђерић Милош, кошаркаш

2. Јована Петровић, атлетичарка

3.  Катарина Катић, теквондоисткиња

4. Јелена Елековић, одбојкашица

5. Томић Дуња, џудисткиња

6. Матео Драгичевић, кошаркаш

7. Драган Марић, теквондоиста

8. Куљанин Малик, кајакаш

9. Марија Дукић, џудисткиња

10. Матеј Јанковић, кошаркаш

Најбољи тренер града Зворника за 2023. годину је Игор Кикић, тренер џудо и самбо клуба „Соколови“, носилац црног појаса. Због постигнутих резултата са клубом и репрезентативним селекцијама у протеклој години именован је за председника тренерске комисије Џудо савеза Републике Српске. Игор је професор физичког васпитања и поседује међународну тренерску лиценцу.

Дејан Гајић, тренер пионирске, кадетске и сениорске селекције кошаркашког клуба „Зворник баскет“ је најбољи тренер млађих категорија. Селектор је У15 репрезентације Републике Српске.

Спортски радник града Зворника за 2023.годину је Петровић Велибор, који је у одбојкашком клубу „Дрина“ 38 година. Од 1995. године је тренер екипе и од тада више пута освојио је прво мјесто у пионирској конкуренцији у Републике Српске и БиХ. У 2023. години пионирска екипа је у 23 утакмице без пораза заузела прво мјесто у РС.

Најбољи клуб из нижег ранга за 2023. годину је Фудбалски клуб „Јединство“ из Роћевића, основан 1971. године. Већ 14 година учествује у Регионалној лиги група Исток и један су од најуспјешнијих клубова на листи. У сезони 2022/2023 ФК „Јединство“ из Роћевића прешао је у Другу лигу  Републике Српске.

Александар Писић, потпредседник ФК „Јединство“ је најбољи спортски радник из нижег ранга, док је Никола Лазаревић, тренер ФК „Напредак“ из Доњег Шепка, најбољи тренер из нижег ранга такмичења. За најбољег спортисту из нижег ранга за 2023.годину изабран је Слободан Радић, голман и капетан Клуба малог фудбала  “Young boys” из Зворника.

Специјална признања додијељена су Мијић Дарку, бодибилдеру, Одбојкашком клубу „Дрина“ за 50 година постојања клуба, Кајак-кану клубу „Дрина“ за 60 година постојања, Младену Ристићу за остварене резултате у теквондоу. Милан Ђорђић добио је специјално признање за допринос развоју спорта, као и Представништво Републике Српске у Солуну за његовање спортских и пријатељских веза Републике Српске и Грчке.

Одбојкашица Катарина Јовић проглашена је за спортског амбасадора године.  Одбојку почела да игра у Дрини, а 2017. године играла за јуниорску репрезентацију Србије на Балканском и Свјетском првенству. Данас Катарина игра за румунску Албу, која наступа у Лиги шампиона.

Душко Кусмук добитник је Плакете за животно дјело у спорту. Теквондом се бави од 1984. године  са почетком олимпијских игара у Сарајеву гдје након освајања двоструке титуле првака Југославије постаје и репрезентативац Југославије.Оснивач је текводно клуба „Српски Соко“, који ове године слави јуилеј 30 година постојања. Тренутно је једини носилац теквондо звања Мастер 7. дан у БиХ. 

У оквиру програма Избора спортисте града Зворника за 2023. годину наступиле су чланице Центра за савремени плес, умјетност и културу „Студио 001“.

Pin It on Pinterest

Share This