Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

У оквиру обиљежавања глобане кампање „16 дана активизма борбе против насиља над женама“  која се широм свијета обиљежава од 25. новембра (Међународни дан борбе против насиља над женама) до 10. децембра ( Дан људских права) Гендер центар Републике Српске спроводи кампању „Живот без насиља“. Циљ кампање је да се у јавности подигне свијест о важности пријављивања насиља.

Насиље у породици и насиље над женама је цивилизацијски изазов сваког друштва. Његова специфичност у односу на остале облике насиља је та што се увијек појављује у зони приватности, најинтимнијој сфери живота, у којој би свако требао да се осјећа сигурним. Без обзира на то да ли се дешава у породици или на радном мјесту, скоро увијек је у питању блиско и познато окружење. Сфера интимних породичних и партнерских односа је и даље најнесигурнија за жене и дјевојчице, јер су починиоци у већини случајева њихови супрузи, очеви, партнери и други сродници и блиска лица. https://gradzvornik.org/wp-content/uploads/2020/11/Video-nasilje-u-porodici-25.11.2020..mp4

Према подацима последњег истраживања о распрострањености и карактеристикама насиља према женама у Босни и Херцеговини, 47,3% испитаних жена у Републици Српској је током свог живота доживјело неки облик насиља од 15. године па на даље, што представља висок проценат који говори о размјерама и тежини овог друштвеног проблема. 

Pin It on Pinterest

Share This