Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

У оквиру 14. Међународног филмског фестивала „Први кадар“ синоћ је приказан документарни филм „Путовање“ аутора Александре Митрић-Штифанић. Она је истакла да је ово друго приказивање овог филма те да је премијера била у Источном Сарајеву 9. новембра, чиме је  и отворен овогодишњи фестивал „Први кадар“.

Митрић-Штифанић је напоменула да је „Путовање“ емотивна прича у којој се протагониста, дванаестогодишњи дјечак, одлучио да се суочи са прошлошћу своје прабаке која је преживјела злогласни логор „Аушвиц“.

„Дјечак је желио да истражи њену причу, њену борбу за слободом, а мемоари које је имао прилику да прочита инспирисали су га да организује донаторску изложбу и да од прикупљеног новца оде у Аушвиц, на мјесто страдања и мјесто које је њему открило шта значи слобода – рекла је Митрић-Штифанић која је додала да је филм сниман прошле године у Републици Српској, Србији и Пољској, као њен мастер рад који је одбранила на Академији уметности у Београду.

            Снимање филма „Путовање“ финансирали су Министарство просвјете и културе Републике Српске и Филмски центар Србија.

            Митрић-Штифанић која је умјетнички директор и селектор Филмског фестивала „Први кадар“ рекла је да је јуче одржан и Кидс фест – Дјечији филмски програм, те приказана филмска остварења најбољих филмова Међународног фестивала из Ниша, али и филмова који су настали у продукцији филмске школе „Првог кадра“, међу којима је и филм „Детлић“ из радионице анимираног филма прошле године у Зворнику по мотивима истоимене пјесме Десанке Максимовић.

            Синоћ је промовисана и књига „Пишчево путовање – Митска структура за писце“, аутора Кристофера Воглера, о којој је линком из Ниша говорио филмски критичар Дејан Дабић истичући да је то капитално издање из области филмске умјетности и кинематографије.

Професор Академије уметности из Београда Јована Николић је у оквиру Школе филма разговарала са ученицима средњих школа из Зворника на тему „Нове могућности за продукцију документарнг филма“.

„Разговарали смо о продукцији документарних и играних филмова и серија језиком који је разумљив младим људима, какав је то заправо посао и са колико ентузијазма тражи посвећеност, које су дражи и предности тог посла. Ученици су били врло заинтересовани и сјајно је што је „Први кадар“ омогућио средњошколцима да сазнају о неким стварима о којима многе породице и не размишљају. Обично у породицама имају жељу да им дијете буде доктор или адвокат, јер од тих занимања може добро да се заради и да има одређени друштвени положај. Умјетничка занимања прати нека, можда, неадекватна представа зато што постоје предрасуде да од тог посла не може добро да се живи. Мислим да се то промијенило јер се производе неки умјетнички садржаји од којих се стичу одређени бенефити и може одлично да се живи поготово у данашње вријеме када је телевизија дигитализована и када се производе разни садржаји за многобројне медије.“

Данас, након радионице анимираног филма, у 12.00 часова биће одржана церемонија проглашења побједника „Првог кадра 2020“, а потом слиједи онлајн ДокМастерКлас на тему „Умјетност документарног филма“ предавача Дејана Петровића.

Посљедњег дана Фестивала, у суботу, 14. новембра, у 10.00 часова почиње пројекција најбољих филмова међународног студентског кампа „Интеракција“, дио програма који је уприличен у сусрет 15. „Првом кадру“, под мотом „Петнаест година интеракције“.

Pin It on Pinterest

Share This