Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

05.02.2020. године

Под покровитељством Градске управе Зворник и у организацији Дома омладине, синоћ је у овој установи одржано Књижевно вече са Др Нелетом Карајлићем на којем је говорио о својим књигама „Фајронт у Сарајеву“ и о роману „Солунска 28“, први и други дио.

Он је рекао да роман „Солунска 28“ представља неку врсту метафоре нашег цијелог народа, шта му се дешавало у 20 вијеку, које су то идеје, као и заблуде, које су га гониле у неком смјеру.

„Наравно, све је то представљено кроз личну причу, јер не умијем ништа да пишем што нема емоције, не умијем да пишем гдје није човјек у центру пажње са свим својим добрим и лошим странама – рекао Карајлић

Према његовим ријечима „Солунску 28“ треба читати, прије свега, због неке непосредности којом он покушава да исприча причу.

„Оно што ме највише занима код читаоца јесте да га заинтересујем, да му учиним дан љепшим. Не знам да ли у томе успијем или не, али важно ми је да ми људи, када прочитају књигу, кажу да се јако добро и лако чита и то ми је пошло за руком.“

Говорећи о  „Фајронту у Сарајеву“, Карајлић је рекао да је додирна тачка са „Солунском 28“ само писац.

„“Фајронт у Сарајеву“  је аутобиографска сага о једном времену и једној земљи које више нема, а која, ко зна, можда се поново понови, јер је очигледно да овдје нико не може да буде сигуран у ком правцу иде историја. С друге стране роман „Солунска 28“ је потпуна фикција, нешто што је базирано на одређеним историјским елементима и историјским законитостима, али је измишљена, иако је тешко доказати да се није догодило.“

Карајлић је изразио велико задовољство јер је велики број Зворничана дошао на његово Књижевно вече, што је знак, како је рекао,  да је култура још увијек жива.

„Да ли сам ја тај који њу гура или она гура мене не знам, али ме радује велики број људи који је присутан вечерас овдје.“

Он је додао да му је, када је ријеч о његовом књижевном раду, у плану да у овој години напише трећи дио „Солунске 28“ који ће, како је рекао, можда бити најтежи за описати, јер смо га ми живјели, били смо дио тога, па ће самим тим и онај ко буде читао моћи оштрије да му суди.

Сала зворниког Дома омладине синоћ је била премала да прими све Зворничане који су жељели да присуствују промоцији књига Нелета Карајлића. И поред тога што је организатор и на бини са обје стране предвидио мјеста за сједење, а додатне столице постављане су и поред сједишта у публици, многи Зворничани остали су да стоје. Скоро 90 минута Карајлић је говорио о својим дјелима и на крају одговарао и на питања која су му, уз честитке и за његов књижевни рад и музичку каријеру, постављали присутни. И градоначелник Зворника Зоран Стевановић укључио се у интерактивни разговор са Карајлићем и то, како је истакао, са једним циљем, а то је да Карајлић потврди и поручи Зворничанима, прије свега младим људима, да је, иако је и сам имао тежак живот, побиједио и успио својом посвећеношћу која му је уз таленат била потребна.

Pin It on Pinterest

Share This