Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Договорена јача сарадња града Зворника и општине Осмаци у области пољопривреде

Договорена јача сарадња града Зворника и општине Осмаци у области пољопривреде

03.09.2021.

У Зворнику је данас одржан састанак градоначелника Зорана Стевановића, министра спољне трговине и економских односа БиХ Сташе Кошарца, начелника одјељења за привреду и финансије општине Осмаци Миладина Вукичевића, представник-а  УН Организације за храну и пољопривреду (ФАО) Владе Пијуновића и директора Канцеларије за ветеринарство БиХ  Саше Бошковића. Тема је била  „Јачање пољопривреде и међусобне сарадње општина Осмаци и Зворник као граничних општина“.

Градоначелник је истакао да су разговарали, прије свега о пољопривредној производњи, као и о изради стратешког документа за пољопривредну производњу који, нажалост, Град Зворник још увијек нема.

„Разговарали смо и о начину подизања капацитета за секундарну прераду пољопривредних производа који се узгајају на нашем простору и генерално био је ово један добар састанак. Очекујемо, најприје, да ћемо скупа са ФАО, добити средства да урадимо стратегију пољопривредне производње на просторима града Зворника и на простору општине Осмаци.“

Он је додао да су Зворник и Осмаци наслоњени једни на друге те да је циљ и једне и друге локалне самоуправе да заједно излазе, као што ће пред ФАО, као и да раде стратегију развоја пољопривредне производње.

„Мислим да је шанса за Осмаке као локалну заједницу да заједно са Зворником учествује и  аплицира за средства и кандидује своје пројекте. Сматрам да ће период пред нама показати да ће заједнички наступ Зворника и Осмака, гдје год је то могуће, дати и Осмацима шансу да повуку више средстава и да се поправља стандард и свакодневица и за њихове грађане“

Кошарац је подсјетио да је ово његова друга радна посјета граду Зворнику, цијенећи све напоре које је учинио градоначелник Стевановић и Градска управа да се побољша статус и стандард сваког човјека у њему.

„Из тог разлога опредијељени смо да заједно радимо са Градом Зворником на имплементацији неких важних пројеката. На темељу захтјева градоначелника Стевановића опредијељени смо да сектор пољопривреде побољшамо у овом граду цијенећи да још увијек не постоје услови за интензиван развој пољопривреде, али у сваком смислу речи можемо интензивно радити на побољшању услова и организованијем облику примарне пољопривредне производње са једне стране, као и већ постојећим прерађивачким капацитетима по којима је Зворник препознатљив.“

Он је истакао да међународни пројекти у области  пољопривреде претежно иду преко  министарства на чијем је челу, као и други пројекти из неких других сектора.

„Ја нисам задовољан начином и структуром пласираних средстава у општине Републике Српске и привредне јединице у Републици Српској. Мислим да постоји неједнак третман и мислим да међународне финансијске и неке друге организације које имплементирају пројекте, на њима јасан начин, значајно више  помажу локалне заједнице и привредне субјекте у Федерацији. Моја је улога да то исправимо и из тог разлога смо у протеклом периоду имали интензивне састанке са одређеним међународним организацијама и локалним заједницама. Једна од организација која је препознала да је неопходно имати универзалан приступ је УН-ова организација  за храну и пољопривреду ФАО и радује ме опредељење ове организације и њених представника да интензивно радимо и у општини Осмаци и граду Зворнику.“

Министар Кошарац је напоменуо да је данас договорио са представницима организације ФАО да укључе општину Осмаци и град Зворник у те пројекте, нагласивши да ће постојати висок степен сарадње између локалних управа Зворника и Осмака са представницима ФАО, док ће министарство пратити све активности. Најавио је да ће у наредних неколико дана бити организовани састанци и са неким другим међународним организацијама које су присутне у БиХ како би припремљени пројекти које Град Зворник већ има могли бити убрзани уз асистенцију оних који су ту да на универзалан начин помогну свим срединама.

Пијуновић је рекао да су на данашњем састанку добили основни пресјек стања пољопривреде у граду Зворнику  и општини Осмаци, те да је одлучено да се заједничким снагама крене у израду стратегије т.ј. анализа и поправки политика у пољопривреди у ове две локалне заједнице. 

„Такође, након тога ћемо сагледати како да помогнемо примарну пољопривредну производњу, прераду и остало.“

Бошковић се захвалио на данашњем састанку министру Кошарцу, као и домаћину градоначелнику Стевановићу и Граду Зворнику.

„На иницијативу Министарства спољне трговине довели смо представника ФАО и данас смо бећали да ћемо одређене пројекте из домена пољопривреде имплементирати у граду Зворнику и општини Осмаци. Надам се да је ово само први корак ка реализацији осталих активности.“

Вукичевић је нагласио да сарадња и подршка какву су данас имали од министра Кошарца је оно што треба општини Осмаци  додавши да ће се трудити да реализују пројекте који су пред њима. Захвалио се градоначелнику Стевановићу чију подршку такође имају.

Pin It on Pinterest

Share This