Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић присуствовао је вечерас у Дому омладине академији поводом 25. година од егзодуса сарајевских Срба под називом „Живи сјећање“ .

Он је истакао да је и Зворник примио велики број Срба из Сарајева, захваливши се организаторима академије чији је циљ да се њихова жртва не заборави.

„Оно што су они учинили и шта су дали за свој завичај, па онда одједном напустили свој родни крај који су бранили и одбранили не смије никад да се заборави. Они никада не треба да забораве свој завичај и треба подједнако да воле и Зворник и Сарајево – поручио је градоначелник.

Историчар Лазар Шкобо рекао је да је циљ академије да се једном обзнани истина о овом догађају. Према његовим ријечима, оно што се догодило у марту 1996. године је свршетак процеса који је започео у 19. вијеку, а своје отјелотворење је добијао од рата до рата, кроз злочине шуцкора и усташа у два свјетска рата те у посљедњем рату када се само говори о српској опсади Сарајева, а заборављају се логори за Србе и страдање хиљада Срба у том граду.

„Када се све погледа, лако се дође до закључка да је егзодус посљедњи чин геноцида и истребљења Срба из Сарајева – рекао је Шкобо.

Циљ организовања оваквих манифестација је чување сјећања на велику трагедију која је задесила српски народ, рекао је директор зворничког Дома омладине Ђорђе Деурић.

Програм академије настао је као жеља студената Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву да на достојанствен начин одају признање великој жртви сарајевских Срба учињеној зарад опстанка слободе која у овом случају има и властито име – Република Српска.

На академији је приказан кратки документарни филм аутора Сњежана Лаловића „Егзодус поново“, рецитована је поезија и наступили су гуслари.

Организатор академије је „Дом омладине“ у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву, а покровитељ Град Зворник.

Pin It on Pinterest

Share This