Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Почела 30. Светосавска недеља

Почела 30. Светосавска недеља

23.01.2023.

Замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић отворио је вечерас у Дому омладине 30. Светосавску недељу.

Он је поручио да настављамо традицију која је веома дуга, те да је по овој културно-духовној манифестацији Зворник постао препознатљив.

„Зворник је један од ријетких градова у окружењу и шире који три деценије организује вишедневне светосавске свечаности, а са које се шаљу поруке љубави, поштовања, уважавања, толеранције. Ово је прилика и да се духовно обогаћујемо. Присјетићу се једне констатације о Светом Сави, а то је да је он вјероватно послије Исуса Христа најзачајнија личност у историји Српске православне цркве и Срба.“

Он се захвалио свима који су годинама улагали напоре да се ова традиција очува, прије свега СПЦ-и, њиховом свештенству, СПКД „Просвјета“, просвјетним радницима, као и ученицима.

Позвао је суграђане да до 27. јануара пропрате манифестације у оквиру Светосавске недеље, а да у петак прославимо и школску славу.

Предсједник зворничке СПКД „Просвјета“ Радосав Перић подсјетио је да је Свети Сава једна од најзначајнијих личности у историји српског народа који нам је поклонио културу, образовање, просвјету.  „Свети Сава је је наше исходиште и наше светилиште, он живи међу нама и зато је цијела седмица посвећена њему.“

Светосавско предавање одржао је игуман манастира  Свете Матроне Московске у Ритешићу Исаија.

Он је, између осталог рекао да је 30 година велики јубилеј.

„Свети Сава живи од оног момента када је у старом граду храм подигнут и из овог града нити је одлазио нити ће отићи, докле год буде оваквог свештенства и још бољег народа. Свештенство без народа тешко је, али и народ без Светог Саве и без Христа као да не постоји. Према томе овде се Свети Сава не прославља 30 година него у континуитету неколико векова и то је нешто предивно.“

Игуман Исаија поручио је да Светог Саву не слави само Српска православна црква него васељенско православље.

Истакао је да је Свети Сава био и законодавац, онај који је донео у српску цркву Христа и у државу  законик.

На отварању Светосавске недеље химну Републике Српске и Светосавску химну отпјевао је Хор Основне музичке школе „Војин Комадина“ под руководством проф. Љубише Поповића.

Сутра ће концерт одржати КУД „Свети Сава“, у сриједу ће бити традиционални Избор спортисте године, а у четвртак Светосавска свечана академија са бесједником академиком Сретом Танасићем, глумицом Народног позоришта Републике Српске Белиндом Стијак, хором ОМШ „Војин Комадина“ и професорима и ученицима СШЦ „Петар Кочић“ и Техничког школског центра. У петак ће у школама бити прослављена школска слава, а у Дому омладине концерт ће одржати Мали хор ОМШ „Војин Комадина“.

Организатори су СПКД „Просвјета“ и Град Зворник који је и покровитељ Светосавске недеље.

Pin It on Pinterest

Share This